Daralma Olsa da Biz Yüzde 20 Yükseliriz!

Boxer motorları ve 4x4 aktarmalı otomobilleriyle ünlü Subaru’nun kış etkinliğinde, markanın genel müdürü Halil Karagülle’ye Subaru’yu ve 2014 yılı beklentilerini sorduk.

Daralma Olsa da Biz Yüzde 20 Yükseliriz!

 2013 yılı Subaru adına nasıl geçti?

Subaru olarak yıl boyunca SUV konusundaki deneyimimizi tüketicilere her fırsatta vurguladık. Satışlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 70 artırarak 2013 yılında Türkiye'de en hızlı büyüyen markalardan birisi olduk ve yeniden 4 haneli satış rakamlarına çıktık. 2013 yılında toplam satışımız 1.101 adet oldu. En çok satan modelimiz XV oldu. Yeni modeller Forester ve Outback'teki yeniliklerin olumlu yansımaları da satışlarımıza önemli katkı sağladı. 2.0 litrelik Boxer (150 PS) ve Turbo Boxer (240 PS) motor seçenekleri ile sportif sürüş zevkini SUV özellikleriyle birleştiren yeni Forester'ı pazara sunduk. Aynı zamanda 2.0 Dizel Boxer motora sahip Lineartronik şanzımanlı Outback modelini tüketici ile buluşturduk. Bu iki modelimiz dışında şu anda Türkiye pazarında satışta olan diğer modellerimiz arasında Subaru XV ve BRZ bulunuyor. XV modelimiz fiyat ve ürün dengesi açısından sınıfının en iyi SUV'lerinden biri ve artık Türkiye pazarında kendine iyi bir yer edindi.
Subaru'nun 2014 yenilikleri neler olacak?
Subaru markası açısından 2014 yılını değerlendirdiğimizde ise; öncelikle yeni yılda önemli bir ürün lansmanımızın olmayacağını söyleyebilirim. Buna rağmen Subaru olarak önümüzdeki yıl için büyüme planlarımız söz konusu, yaklaşık yüzde 20 oranında büyümeyi planlıyoruz. Bu büyümeyi hem var olan ürünlerimizin tanıtımlarına ağırlık vererek hem de, yetkili satıcı ağımızı nitelik ve nicelik açısından geliştirerek başarmayı planlıyoruz. İstanbul başta olmak üzere büyük illerde yeni yetkili satıcılarımızın olmasını planlıyoruz. Ocak- Mart ayları arasında Bursa Uludağ'da araç tanıtımlarımız oldu. Bunlara ek olarak; Subaru kullanıcılarının araçları ile kurduğu duygusal bağı vurgulayan aktivitelere daha fazla ağırlık vereceğiz. Subaru olarak yeni yılda büyüyen Crossover ve SUV segmentlerinin önemli bir oyuncusu olmayı hedefliyoruz.
2014 ilk iki ay değerlendirmesi ve yılın geri kalanında iyileşme beklentisi var mı?
2013 yılının ikinci yarısında kur ve faizde yaşanan yükselişle beraber hem yatırım hem de tüketim tarafında olumsuz etkiler hissedilmeye başlandı. Yeni yılın ilk aylarında öne çekilen talep nedeniyle pazarda bir miktar daralma yaşandı ve bu olumsuz hava bir süre daha yaşanabilir. Subaru için bir değerlendirme yapacak olursak; yakın zaman önce Subaru ABD'deki başarılarına bir de satış rekoru ekledi. 2012 yılında toplam 336.441 adet araç satışı gerçekleştiren Subaru 2013 yılında yüzde 26,2'lik bir artış ile yılı 424 Bin 683 adet satış ile kapattı. Bu sonuçla Subaru ABD'de son 5 yılda üst üste kendi rekorunu kırarak artıran tek otomobil firması oldu. 2013 yılında ABD dışında Kanada ve Avusturalya'da da tüm zamanların en yüksek satış rakamlarını elde etti. 2012 yılında yüzde 28,3'lük rekor satış artışı yakalayan Subaru Kanada, 2013 yılını da yüzde 18.7 oranında artış ile sürdürerek 36.760 adetlik rekor ile tamamladı.
Subaru'nun yılsonu hedefleri nedir?
Subaru, 2013 yılında Türkiye'de en hızlı büyüyen markalardan biri oldu. Satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 70 artıran SUV uzmanı olarak geleceğimizi de bu alanda şekillendireceğiz. Bu yıl yine SUV modellerine ağırlık vereceğiz. Impreza'yı ve spor versiyonları da tutkunları için ayrıca özel olarak getirmeye devam edeceğiz. Dört haneli satış rakamlarına ulaştığımız 2013 yılının ardından 2014 yılında da sektör genelinde beklenen olumsuz satış tahminlerinin aksine yüzde 20'lik bir büyüme öngörüyoruz.
Bu yıl öne çıkan modelleriniz hangileri olacak?
Tüm Subaru modellerimiz kasa tipi ayrımı yapmaksızın standart olarak simetrik 4x4 özelliği ile donatılmış olarak tüketiciler ile buluşuyor. Bu markamızın en büyük farkını ortaya koyuyor. Tüm modellerimizin bağımsız çarpışma testlerinden aldığı tam puanlar Subaru olarak sürüş dinamikleri ve güvenliğe verdiğimiz önemi yansıtıyor. Otomobiller bugün ve gelecekte artık daha fazla özelliği bir arada sundukları müddetçe tercih edilir konuma geliyor. Özellikle Outback modelimiz üstün 4x4 özelliklerini dizel motor ve otomatik vites ile birleştirerek bir aile otomobilinin ne denli fonksiyonel özellikleri bir arada toplayabildiğinin en büyük kanıtı oldu.
Türkiye'de SUV araçlara olan ilgi giderek artıyor çünkü kullanıcılar trafikte kendilerini yüksekte ve güvende hissetmek istiyor. Yollarımızın durumu ve yağışlı havalarda ağırlaşan yol şartları güvenliği otomobil sürüş önceliklerinde ilk sıraya taşımaya başladı. Sürekli simetrik dört çeker özelliğine sahip tüm ürün gamımız bu anlamda ihtiyaçları maksimum seviyede karşılamak üzere geliştirildi. Bu yıl hedeflerimiz doğrultusunda SUV pazarında pazar payımızı daha da artıracağımızı düşünüyoruz.


Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2014, 02:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER