Araç sahiplerine Torba Yasa ile büyük fırsat!

Maliye Bakanı’ndan MTV borcu ve trafik cezası olan yaklaşık 6 milyon kişiyi ilgilendiren açıklama

Araç sahiplerine Torba Yasa ile büyük fırsat!

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren yasa tasarısının, MTV borcu ve trafik para cezası olan yaklaşık 6 milyon kişi ile araç muayenelerini zamanında yaptıramayanlar için çok önemli fırsat sunduğunu belirterek, “6 milyon araç sahibini bu fırsattan yararlanmaya davet ediyorum” dedi. Bakan Şimşek, yapılandırılacak toplam kamu alacağı tutarının 10.4 milyar lira seviyesinde olduğunu da belirtti.



Mecliste görüşülmesi devam eden ancak yasalaşmasına kesin gözüyle bakılan tasarıdan en fazla yararlanacak olan kesimlerden bir tanesinin araç sahipleri olacağına dikkati çeken Şimşek, bu kişilerin borç yüklerinde önemli bir azalma olacağını ifade etti. Maliye Bakanı, yıllar boyunca araç muayenesini yaptırmadığı için MTV ve trafik cezalarını da aksatan araç sahiplerinin, kanun çıktıktan sonra hemen hareket etmeleri durumunda önemli avantajlar elde edeceklerini söyledi. Bakan Şimşek, bu avantajların elbette tasarı yasalaştıktan sonra hayata geçeceğini ancak araç sahiplerinin şimdiden bu konuda hazırlık yapmaları ve yasayı takip etmeleri gerektiğini dile getirerek sözlerini tamamladı.


Tasarı il MTV mükelleflerine sağlanan imkanlar ise detaylı olarak şu şekilde:


- 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergilerinin (2014 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç), bu vergiye bağlı vergi cezalarının tamamı, gecikme faizi/gecikme zammı yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek, gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden ise vazgeçilecek.


- Trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı, bu cezalara uygulanan aylık yüzde 5 oranındaki faizler yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek, aylık yüzde 5 oranında hesaplanan faizlerin tahsilinden ise vazgeçilecek.


- Yasa kapsamında yapılandırılan tutarlar peşin, 6, 12 ve 18 eşit taksitte ödenebilecek.


- 31 Aralık 2013 tarihinden önce verilmiş olan ve tutarı 120 liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ilgililerine tebliğ edilmesinden, tebliğ edilmiş olanların ise tahsil edilmesinden vazgeçilecek.


Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER