Elektrikli Renault'un Türkiye'deki Şarjında Büyükçekmece Sürprizi

Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan ilk elektrikli otomobil olan Renault Fluence Z.E.’nin şarjı dikkat çekici bir gelişmeyi ortaya koydu. Renault Mais’in Türkiye genelindeki tüm bayi ve şubelerinde Portekizli ‘Efacec’ isimli şarj istasyonlarını tercih etmesi gözleri bu şirkete çevirdi. Bir haftada kurulup ‘Efacec’i bünyesine katan Eşarj isimli şirketin ortaklarının Renault’nun Büyükçekmece bayisi olması dikkat çekti.

Elektrikli Renault'un Türkiye'deki Şarjında Büyükçekmece Sürprizi

 Türkiye’de ilk elektrikli otomobil olan Fluence Z.E.’yi Bursa’daki fabrikasında üreterek satışa sunan Renault’nun, seçtiği şarj istasyonları dikkati çekti. Dünyanın en büyük şarj istasyonu şirketleri ve Renault’un tüm dünyada çalıştığı Schneider Electric dururken, Renault Mais’in Türkiye genelindeki bayi ve şubelerinde Portekiz merkezli Efacec’e ait şarj istasyonlarını kurması, sektör için sürpriz oldu. Bu şirketin Türkiye’deki gizli ortakları arasında Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar’ın iki oğlunun bulunduğu da iddia edildi.

2010’a kadar ortada yok


Renault Mais yönetimi tarafından keşfedilip Türkiye’ye getirildiği belirtilen Efacec, Portekizli bir elektrik ve enerji teknolojisi şirketi. Şarj istasyonu konusunda Portekiz hükümetinin Avrupa Birliği’nden sağladığı fonu kendilerine aktarması nedeniyle bu alanda üretime giren şirketin 2010 yılı sonuna kadar Portekiz dışında herhangi bir satışı ve kurulumu yapılmış istasyonu bulunmuyor. Buna rağmen bugün Renault Mais’in 7 şubesi ve 37 bayisinde ‘Elektrik Motorlu Araçlar’ (EMA) projesi kapsamında kurulan istasyonların büyük çoğunluğunun ‘Efacec’den oluşması dikkati çekiyor.


Büyükçekmece bayisi


Efacec, Türkiye’de ‘Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş.’ ünvanlı şirketin bünyesinde yer alıyor. Bu şirketin hissedarları ise Renault Mais’in İstanbul Büyükcekmece bayisi olan Bika Servis Oto Onarımı ve Yedek Parça Şirketi’nin ortakları olan Ali Barut, oğlu Alper Barut ve Ekrem Görçeker olarak görünüyor. 2008 yılında ‘Temiz Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş’ ünvanıyla kurulan bu şirket 17 Haziran 2011 tarihinde, Ticaret Sicil gazetesinde ‘Eşarj’ ismiyle değişerek faaliyetlerine yeni bir boyut kazandırdı. Aynı tarihte Ekrem Görçeker, şirketten çıkarken yerine aile dışından ilk üye olan Erdal Cem Bahar atandı.


1 haftalık şirket kurdu


17 Haziran’da Eşarj adını alan şirket, tescilinden bir hafta sonra 24 Haziran’da Ankara’da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Renault Mais tarafından kurulan elektrikli araç sarj istasyonu töreninde ilk kez ortaya çıktı. Renault Mais yönetiminin Bakanlık yetkililerine yaptıkları ön bildirimde Renault’nun global ve geniş ölçekte işbirligi yaptığı bir Fransız şirketi olan Schneider Electric ürünü şarj istasyonu kurulacağı yönünde idi. Renault Mais üst yönetiminin isteğiyle daha önceden Bakanlığa her hangi bir yazılı bildirim yapmaksızın son anda Efacec’e ait şarj istasyonlarının getirilip kurulduğu belirtiliyor.  ‘Eşarj’ firmasının logolu istasyonları olmasına rağmen, Renault Mais teknik ekiplerince yapılması da dikkat çekti.


İBB’nin düzenlediği çalıştaya sponsor oldu


SEKTÖRDE İbrahim Aybar’ın, reklam şirketi GK Yapım’ın sahibi olan oğullarının ‘Eşarj’ isimli şirketin dolaylı yoldan ortakları olduğu, kendilerini şirkette Erdal Cem Bahar isimli hissedarın temsil ettiği iddia ediliyor. Bu iddiaya gerekçe olarak ise Kasım 2010’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İstanbul Enerji tarafından Renault desteğiyle düzenlenen bir çalıştaya Portekizli Efacec şirketinin sponsor olması ve bu şirketin çalıştaydaki standında İbrahim Aybar’ın oğullarının bulunması gösteriliyor.


5 yılda 10 milyon Euro’ya 2 bin istasyon kuracaklar


EŞARJ Elektrikli Araç Sarj Sistemleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barut, ilk bayi toplantılarında ortakları Alp Barut ve Erdal Cem Bahar’la birlikte amaçlarının Türkiye’nin en yaygın ve en hızlı elektrikli araçlar şarj istasyonu ağını oluşturmak olduğunu belirterek, “5 yıllık hedefimiz ise 10 milyon Euro’luk yatırımla Türkiye’yi ilk etapta 2 bin istasyona kavuşturmak” demişti.


Erdal Cem Bahar kim


ERDAL Cem Bahar, Bika Şirketler Grubu’nda aile dışından gelmiş ilk Yönetim Kurulu Üyesi olarak dikkat çekiyor. Bahar ve ailesi (Erdal Cem Bahar, Enver Erdal Bahar, Okan Başar Bahar) deniz taşımacılığı ve enerji alanında geçmiste bir çok şirket kurmuş, yönetiminde bulunmuş. Erdal Cem Bahar ve ailesi Bahar Elektirk Üretim sanayi ve Ticaret Limited Şirketini daha önce Ağaoğlu Grubu’na satmış. Erdal Cem Bahar’ın karbon ticareti alanında da Myclimate TR Karbon Danısmanlık Ticaret A.Ş. ismiyle bir faaliyeti bulunuyor.


Ali Barut kim


EŞARJ Elektrikli Araç Sarj Sistemleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Barut ayrıca REYSAD (Renault Yetkili Satıcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı. Ali Barut bu dernekte 2000-2001’de bulunduktan sonra 2006’dan itibaren kesintisiz olarak başkanlığa devam ediyor. Ali Barut’un eski ortak oldugu Mimar Otomotiv A.Ş. ise Aydın’daki Renault Mais bayisi. Ali Barut, Alper Barut ve Ekrem Görçeker; Başkent Yöresel Kahvecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile de ‘Testa Rossa’ markalı kahve mağazalarını işletiyor. İlk şubeleri 2008’de 1’nci Levent Çarşısı’nda açıldı.


Aybar: Şarj yeni bir iş alanı getirecek


RENAULT Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, mart ayında yaptığı açıklamada, “Şarj istasyonları kurmak büyük yatırım degil. Elektrik motorlu araçların altyapı çalısmaları Türkiye’de geç gelişiyor. Şu anda biz 40 bayimizin teşkilatını bu altyapı ile donatmış vaziyetteyiz. Ama bizim 40 bayimizle bu iş olmaz. Şarj için duran insanın başka ihtiyaçları da olacak, bu da yeni bir iş alanı getirecek” dedi.


Diğer oto yaşam haberleri:


Bursa’da 4 milyon araç üretilmesi yeni model için büyük güven veriyor


1969 yılında kurulan ve 1971 yılında ilk otomobili üretmeye başlayan Oyak Renault, 43 yılın ardından 4 milyonuncu otomobilini banttan indirdi. Türkiye’de 
otomobil üretiminin ve ihracatının lideri olan Oyak Renault’un Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu 43 yılı aşan tarihleri boyunca Türkiye’de bir çok ilke imza attıklarını belirterek, “2011 yılı sonunda seri olarak üretmeye başladığımız elektrikli Fluence ile Türk Otomotiv Sanayi’nde yeni bir çığır açtık. Şimdi de 4 milyonuncu otomobilimizi alkışlarla Türkiye’deki şanslı müşterisine yolluyoruz” dedi.


1971 yılında 368 kişiyle sadece Türk pazarı için 1514 otomobil ürettiklerini hatırlatan Tunalıoğlu, bugün ise 6 bin kişiden oluşan büyük bir aileyle dünyanın 5 kıtasındaki müşterileri için yüz binlerce otomobil ürettiklerini hatırlattı. Tunalıoğlu, “Başlangıçta 20 bin olan üretim kapasitemiz bugün 360 binlere yükseldi. 70’lı yıllardan günümüze Türkiye’de üretilen her 2 otomobilden 1’inde sizlerin el emeği var. 4 milyona ulaşan üretimimizin yarısından fazlası 5 kıtada 100 ülkenin yollarında Türk Bayrağını gururla taşıyor. 15 yılda ihracatımız 24 milyar doları geçti” diye konuştu.


Yeni model güveni


Renault Tasarım Direktörü Laurens van den Acker, “Oyak Renault, üretim kalitesi ve çalışanlarının yetkinlik, motivasyon, işlerini tutkuyla ve özveriyle en iyi şekilde gerçekleştirmeleri nedeniyle 4 milyonuncu üretim gibi başarılara imza attı. Bu bana Oyak Renault’da üretilecek yeni modeller konusunda güven veriyor” dedi.


Yeni Avensis 56 bin TL’ye Türkiye’de


TOYOTA’nın orta üst sınıftaki iddialı modeli Avensis yenilendi. 56 bin 900 TL’ den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunulan yeni Avensis, cesur çizgilere sahip dış tasarımıyla dikkat çekiyor. Yeni Avensis, Optimal Drive teknolojisi ile sunulan yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi özelliklerine sahip 1.6 ve 2 litre benzinli, 2 litre D-4D dizel motorla satışa sunuluyor. Toyota’nın değişen tasarım anlayışının en dikkat çeken ürünlerinden biri olan yeni Avensis iki dizayn felsefesini birlikte sunuyor.  “Under Priority” (öncelikli) felsefesi ile daha cesur ön ızgara tasarımı, dinamik bir stil sunan “Keen Look” (keskin bakışlı) felsefesiyle birleşiyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 05:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER