İkinci El Otomobilde En Yaygın Dolandırıclık Yöntemleri

İkinci el araç alım satımında bir çok kişi dürüstçe hareket ediyorsa da, bazen gerçekten kötü niyetli kişiler de olabiliyor.

İkinci El Otomobilde En Yaygın Dolandırıclık Yöntemleri

 İster galeriden, isterse kişilerden alacak olun, bu tip oyunlar size ciddi oranda maliyet getirebilir. Bu yazımızda en sık rastlanan dolandırıcılık tiplerine karşı sizleri uyarmak istiyoruz.

İkinci elde en yaygın 5 dolandırıcılık tarzı!


Hurdaya çıkan araçları, hasarsız diye satmak
En sık rastlanan konulardan biri, pert olmuş araçları yenileyerek hatta bazen plakalarını değiştirerek, tamir bakım yaptırarak piyasa değerinin altında fiyatlara satışa çıkarmak. Ağır hasarlı araçların, durumlarının belirtilerek yeniden satılmalarında yasal bir engel bulunmuyor.  Sigorta şirketleri tüm ağır hasarlı araçların kayıtlarına erişebilirken, Tramer sorgularında hepsine rastlanamayabiliyor. Örneğin özel servislerdeki işlemlerin kaydı bulunmayabiliyor. Bu nedenle araç alırken mutlaka hem bir yetkili servise incelettirip hem de sorgusunu bir sigorta acentesinden yaptırmanızda yarar var.


Ön ödeme talepleri
Aracı başkasına satmamak için veya sahibinin yurtdışında olduğu gibi bahanelerle alıcılardan bir depozit koparılarak kayıplara karışanlar olabilmektedir.  Bu tür ilanlar genelde popüler modellerde, oldukça iyi- bazen gerçek olamayacak kadar düşük- fiyatlarla veriliyor. Prensip olarak eğer satıcı sizden bir kaparo istiyorsa, farklı alternatifleri değerlendirmenizde yarar var.


Noter İşlemlerine dikkat!
Arabasını satmak isteyen alıcı ile birlikte devir işlemlerini tamamlamak için notere gidiliyor. İmzalar henüz atılmamışken ve paranın tamamı ödenmemişken satıcının duyabileceği şekildeparanın yolda olduğunu ima eden konuşmalar yapılıyor. Paranın yolda olduğunu düşünen satıcı imzayı attığında artık çok geç olabiliyor. Paranın tamamını almadan asla imza atmayın.


Arabayı bir deneyeceğim
Bazı durumlarda her konuda anlaşıldıktan ve vekalet çıkartıldıktan sonra, alıcı arabayı şöyle bir deneyeceğini, servise göstereceğini  veya benzeri başka bir bahane ile aracı tek başına kullanmak istiyor. Aracı bir kez aldığında bir daha kendisinden haber alınamıyor. Böylece satış işlemi para hiç konu olmadan gerçekleşmiş oluyor. Araç satışında heryere mutlaka alıcıyla birlikte gidiniz, paranın tamamı elinize geçmeden vekalet vermeyiniz. Yapılan işlemlerden en ufak bir şüphe duyarsanız, hemen aynı noterden azilname çekiniz.


Kapalı plakalara dikkat
Bazı satıcılar, plakalarını kapatarak ve aracın piyasa değerinin çok altında fiyatlarla ilan 

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2014, 12:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER