Renault Nissan İttifakı Sonuç Verdi

Renault-Nissan ittifakı, 2013 yılında 2,9 milyar avro artış kaydetti. Artış özellikle satınalma, mekanik ve mühendislikte yüksek şekilde gerçekleşti.

Renault Nissan İttifakı Sonuç Verdi

 Renault açıklamasına göre, Renault-Nissan ittifakı 2012 yılında 2,69  milyar avroya karşın, 2013 yılında 2,87 milyar avro tutarında rekor sinerji elde  etti. Satınalma, mekanik ve mühendislik, bu ittifak içerisinde başlıca sinerji  üretim kaynakları olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sene, Renault-Nissan Satınalma Organizasyonu (RNPO) tarafından ortaklaşa yönetilen satınalma organizasyonu 1,36 milyar avro sinerji üretirken, ortak  platform ve aksamlarla ilgili araç mühendisliği 714 milyar avro katkıda bulundu.  Ortak geliştirme ve mekanik organ paylaşımlarının payı ise 525 milyar avro oldu.



Sinerjiler, maliyet düşüşlerini, kaçınılan giderleri ve ek gelirleri  temsil ediyor. Bu sinerjiler Renault ve Nissan'ın performans hedeflerini  gerçekleştirmelerini ve müşterilerine mümkün olan en iyi kalite-fiyat oranını  sunmalarını sağlıyor. Açıklamada, ittifak bünyesinde uygulamaya konan modüler yapı sistemi,  Common Module Family (CMF), sürekli artış gösteren bir sinerji kaynağı olarak  tanımlanıyor. CMF, Renault ve Nissan'ın bir takım ortak parça ve aksamlardan  hareketle geniş bir araç gamı üretmelerine olanak verirken, müşterilere de geniş  bir seçenek yelpazesi sunuyor. CMF, "küçük modeller için CMF-A", "ara modeller  için CMF-B" ve "daha büyük modeller için CMF-C/D" olmak üzere üç segmentten  oluşuyor.

                

Nissan, kasım ayında ABD'de Rogue, aralık ayında Japonya'da X-Trail,  şubat 2014'te ise Avrupa pazarında Qashqai olarak CMF C/D bazında geliştirdiği  ilk modellerini satışa sundu. Renault cephesinde ise satışa sunulması planlanan  ilk CMF C/D modeli, 2015 yılında Espace'in yeni versiyonu olacak. İttifak aynı zamanda, 2015 yılında Renault-Nissan'ın Hindistan'daki  Chennai fabrikasında üretilmeye başlayacak olan CMF-A,bazlı ilk modellerini de  2013 yılında geliştirmeye başladı.



İttifak Rusya ve Hindistan gibi büyümekte olan  pazarlardaki Renault ve Nissan'ın ortak fabrikalarında da sinerjiler gerçekleştiriyor.Açıklamada verilen bilgilere göre, Renault geçen yıl Duster modelini  İngiltere ve Güney Afrika'da satmaya başladı. Sağdan direksiyonlu versiyon  Hindistan'da Chennai yakınında Oragadam fabrikasında üretiliyor.


Yılık üretim  kapasitesi 400 bin araç olan fabrika üretimini, Renault ve Nissan modelleri  arasında paylaştırıyor. Nissan ise, Renault ile ortağı olan Rusya'nın en büyük Otomobil  üreticisi AVTOVAZ'ın paylaştığı, Rusya'nın Togliatti şehrindeki üretim  kompleksinde üretilen Almera hatchback modelini 2013 yılında ticarileştirmeye  başladı.


"CMF yapısı, sinerjiler konusunda gelecekte de lokomotif rolünü  sürdürecek"  Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault-Nissan BV Direktörü ve  İttifak Başkanlık Yetkili Direktörlerinden Christian Mardrus, CMF modellerinin  geliştirilmesi, satınalma, mühendislik veya mekanik gibi faaliyetlerin bütün  büyük branşlarında sinerjilerin artmasını sağladığını ifade etti.                 


CMF yapısının sinerjiler konusunda gelecekte de lokomotif rolünü  sürdüreceğine inandığını ve 2020 yılına kadar bütün modellerinin yüzde 70'ini  kapsamasını öngördüklerini belirten Mardrus, "İşbirliğimiz sayesinde, tüm dünyada  müşterilerimize Dacia'dan Infiniti'ye kadar geniş bir araç gamı sunabiliyoruz"  dedi.  Aynı zamanda satış ve pazarlama gibi başka alanlarda gerçekleştirilen  sinerjilerden de yararlanan ittifak, 2013 yılında ilaç sanayi firması Merck ve  global bilgisayar hizmetleri alanında çalışan Atos grup ile iki büyük filo  yenileme sözleşmesi imzaladı.                 


Renault ve Nissan'ın, 1 Nisan 2014 tarihinde "mühendislik", "imalat ve  lojistik", "satınalma" ve "insan kaynakları"ndan oluşan dört kilit alanda ortak  direktörlükler kurmasıyla İttifak'ın, 2016 yılına kadar en az 4,3 milyarlık  sinerji gerçekleştirmesi bekleniyor. İttifak'ın sinerjiler gerçekleştirmeye  başladığı 2009 yılında sinerji tutarı ise 1,5 milyar avro olmuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2014, 02:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER