Kış lastiğinizi çıkarın

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, güneşin kendini göstermeye başladığı bu günlerde performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsimine uygun lastik kullanımının önemine dikkat çekti.

Kış lastiğinizi çıkarın

 Güneşin kendini göstermeye başladığı bu günlerde performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsimine uygun lastik kullanımının önemine dikkat çeken Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kış lastiklerinin çıkarılarak yazlık lastiklerin takılmasının önemine işaret etti. Apaydın, halen kar yağışının hüküm sürdüğü illerde ise kış lastiklerin kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

1 Nisan itibariyle kış lastiği takma zorunluluğunun kalktığını ve yazlık lastiğin takılmasının araç sahiplerinin menfaatine olduğunu kaydeden TŞOF Başkanı Apaydın, “Güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte güvenliğinizi ve performansınızı artırmak ve yakıt tüketimi ile çevreye olan etkileri azaltmak için mevsimine uygun lastikler kullanılmalıdır. Kışın kış lastiği kullandıysanız güvenlik ve performansta kazanılan olumlu gelişmeler yaz lastiğini zamanında takmakla devam edecektir. Kış lastiklerinden yaz lastiklerine geçerek aracınızı bahara hazırlamanın tam zamanı. Bu dönemde kış lastiği kullanmaya devam etmek, aracın performans kaybı ile daha fazla yakıt tüketimine yol açacaktır” dedi.


“ANİ HIZLANMA VE FRENLEMEDEN KAÇINALIM”
Mevsime uygun lastik kullanımının güvenlik açısından da önem taşıdığına değinen Apaydın şunları dedi:


“Yaz lastikleri artı 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağlamaktadır. Havalar ısındığında kış lastiği kullanıyor olmak güvenlik ve konfordan feragat etmeniz anlamına gelirken, yakıt tüketimini de artırıyor. Lastikler binek otomobillerde yüzde 20 oranında yakıt tüketimine etki ediyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, daha az yakıt ve daha az aşınma anlamına geliyor. Kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin sürüş güvenliği kadar yakıt tüketimi için de çok önemi vardır. Araç bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor, yumuşak bir sürüş tarzı benimseyerek, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınarak, araç klimasını dikkatli kullanmak ve gerekmedikçe elektrikle çalışan cihazların kapatılması konusunda da dikkatli olmak gerekiyor.”

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER