Daha yüksek cezaya halk desteği

Küresel Yol Güvenliği Projesinin anket sonuçları, daha güçlü emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kanunları ile daha yüksek cezaların desteklendiğini gösteriyor.

Daha yüksek cezaya halk desteği

 Bugün yayınlanan ankete göre, Türkiye'de halk, mevcut emniyet kemeri kanununun tüm araçları ve otobüsleri kapsayacak şekilde güçlendirilmesini istiyor ve emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kullanmamanın cezasının arttırılmasını kuvvetle destekliyor.

Ankete katılanlar, Kapsamlı Yol Güvenliği Kanunlarının ve Bunların Uygulanmasının Yaralanmaları ve Ölümleri Azaltacağına İnanıyor


Emniyet kemerleri ve çocuk koltukları sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlamanın en etkili yollarından biri. Bu sayede kazalarda ölüm ve yaralanma oranları önemli ölçüde azaltılıyor.


Mevcut kanun kapsamında, 1995 yılından önce üretilmiş araçlarda arka koltuklarda emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca, 2009 yılından önce üretilmiş şehirlerarası otobüslerde de yolcular için emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmuyor. 


TÜRKİYE'DE HER YIL TRAFİK KAZALARINDA YAKLAŞIK 8.700 KİŞİ ÖLÜYOR, 200.000 KİŞİ İSE YARALANIYOR


Kazalar nedeniyle Türkiye'de her yıl yaklaşık, 8.700 kişi (200 çocuk) ölüyor, 200.000 (39.000 çocuk) kişi ise yaralanıyor. 28 Temmuz itibari ile Bayram süresi boyunca 6 günde meydana gelen kazalarda 109 kişi yaşamını yitirirken, 852 kişide yaralandı.


CEZALARIN ARTTIRILMASI KONUSUNDA KUVVETLİ DESTEK MEVCUT


Küresel Yol Güvenliği projesi kapsamında 29 Haziran–17 Temmuz 2014 tarihleri arasında, Türkiye'de, rastgele seçilmiş 800 yetişkin ile (+18 yaş) bir anket yapıldı. Gerçekleştirilen anketin verileri ülkenin demografik ve coğrafik profilini yansıtıyor. Yapılan anket çalışmasına göre Türkiye'nin büyük çoğunluğunun daha güçlü emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kanunları ile daha yüksek cezaları desteklediğini gösteriyor.
Ankete katılanların %96'sının tüm araçlarda emniyet kemeri bulundurulmasını desteklediği (%89'u şiddetli bir şekilde destekliyor) görülüyor. %91'i ise tüm otobüslerde emniyet kemeri bulundurulma zorunluluğunu destekliyor (%82'si şiddetli bir şekilde destekliyor). Emniyet kemeri konusunda yasalardaki boşlukların ortadan kaldırılması için verilen destek her bölgede ve her yaş grubunda oldukça yüksek düzeyde. 


Cezaların arttırılması konusunda da kuvvetli bir destek mevcut. Vatandaşların büyük çoğunluğu daha yüksek cezaları destekliyor. Ayrıca, cezaların daha yüksek olması durumunda emniyet kemerlerini daha çok takacaklarını ve çocuk koltuklarını daha çok kullanacaklarını belirtiyor.


ANKET SONUÇLARI: 



• Emniyet kemerlerinin yollarda güvenliği sağlamada önemli olduğu biliniyor. %85'i emniyet kemeri takmamanın cezasının arttırılmasını destekliyor.


• Benzer şekilde, %78'i çocuk koltuğu kullanarak çocukların güvenliğini sağlamamanın cezasının arttırılmasını da destekliyor.


• %66'sı, emniyet kemeri takmamanın cezasının 166TL'ye çıkartılması durumunda emniyet kemerlerini takacaklarını belirtiyor.


•%69'u çocuk koltuğu kullanmanın cezasının 250TL'ye çıkartılması durumunda çocuk koltuğu kullanacaklarını belirtiyor.


ARKA KOLTUKTA TAKILAN EMNİYET KEMERİ ÖLÜM RİSKİNİ %70 AZALTIYOR


Kazaların ülkeye ekonomik yükünün oldukça fazla olması, halk sağlığı gruplarının, vatandaşları emniyet kemeri kanunlarındaki açıklara karşı koruması ve emniyet kemeri ile çocuk koltuğu kullanmamanın cezasının arttırılması için hükümete çağrı yapmasına neden olmaktadır.


Emniyet kemeri takmanın sürücüler ve ön koltuktaki yolcuların ölüm riskini %50'ye kadar, arka koltuktaki yolcuların ölüm riskini ise %70'e kadar azaltabildiğini belirten Sağlık Enstitüsü Derneği yol güvenliği proje direktörü Tanzer Gezer "Uygun çocuk koltuğunun kullanılması, kazalarda veya ani frenlerde çocukların yaralanma ihtimalini neredeyse %70 oranında azaltıyor" dedi. Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da "Türkiye'de kanunların uygulanması ve daha güçlü hale getirilmesi gerekiyor. Toplumsal sağlık tehlikelerine karşı önlem politikaları oluşturmayı misyon edinmiş bir dernek olarak yapılan anketin vatandaşlarımızın yeni kanunu memnuniyetle karşılayacağına işarettir" diye ekledi.


Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 04:17
YORUM EKLE
YORUMLAR
medoo
medoo - 4 yıl Önce

Emniyet kemeri çok gerikli ve önemli birşey...

medoo
medoo - 4 yıl Önce

Kazalar nedeniyle Türkiye'de her yıl yaklaşık, 8.700 kişi (200 çocuk) ölüyor diyor ve bu çok büyük rakamlar.

SIRADAKİ HABER