Yeni FIAT Doblo PSA izleriyle hayal edildi

PSA ve FCA anlaşması yeni Doblo’yu eskiden kardeş olduğu Opel Combo ile farklı bir platformda yeniden bir araya getirebilir.

Yeni FIAT Doblo PSA izleriyle hayal edildi

Bildiğiniz gibi iki otomotiv devi FCA ve PSA, geçtiğimiz yılın sonunda karşılıklı hisse alışverişi yaparak endüstride yankı uyandıran bir ortaklığa imza atmıştı. Her ne kadar yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını bu sürece etki etse de her iki taraf da birleşme yönünde adımları atmaya devam edeceğini açıkladı. Bunun üzerine daha önce 13 yıllık maceranın ardından 2018’de yollara devam eden üçüncü nesil FIAT Punto’yu dijital dünyada gerçekleştirmiştik.

Şimdi ise Citroën Berlingo, Opel Combo ve Peugeot Rifter ile hafif ticari sınıfında büyük bir atılım başlatan PSA Grubu’nun altyapı mimarisi kullanılarak oluşturulabilecek FIAT Doblo’ya göz atıyoruz. İtalyan markanın 263 kodlu ikinci nesil Doblo’su 10 senedir piyasada ve bir süredir aracın yenileneceği konuşuyordu ancak bu konuda ikna edici bir şey görmemiştik. Bu da, FCA-PSA anlaşmasının LCV modeline doğrudan etkiyebileceğinin kanıtı. Motor1.com tasarım ekibine göre yeni Doblo böyle görünecek.

Peugeot-Citroën’in bir süredir kullandığı, Opel’in de satın alma süreci sonrası yavaş yavaş adım attığı EMP2 platformu üç hafif ticaride de ortak olsa da grup dış tasarım ve kabin dizaynı olarak birbirinden ayrılıyor. Aynı durum, yeni FIAT Doblo’da da geçerli olacaktır. Yani Doblo, FIAT Professional modellerinde (örneğin yeni Strada) ve Egea’da kullanılan tasarım dilini taşıyacaktır.

En güncel FIAT ürünlerinde kullanılan yatay far düzeni ile geniş ızgara, yakında makyajlanacak Egea ve üretimi durdurulan Fullback’e yakın bir görüntü çizecektir. Burada makyajlı Ducato’yu örnek gösteremiyoruz çünkü o araç tam manasıyla nesil değiştirmedi. Anlayacağınız yeni Doblo, kısa kaputu izleyen küt ve yüksek bir burun dizaynı kullanacaktır. Genel formunun Berlingo-Combo-Rifter üçlüsü ile aynı olması beklenen model stop dizaynında onlardan ayrılacaktır.

Kabinde ise yeni 500e, makyajlı 500X gibi modellerde de karşımıza çıkan düzen, son zamanlarda binek kardeşlerine iyice yaklaşan Doblo için beklenen bir gelişme olacak. Bu noktada FIAT, maliyetleri iyice kısmak adına PSA’nın multimedya sistemini mi kullanır yoksa son dönemde güncellenen Uconnect’e mi yer verir, bilemiyoruz. Bunu zaman gösterecek.

PSA-FCA anlaşmasının yapılması durumunda elektrikli araçlara ve hibrit sistemlere yatırım yapan FIAT, buradan da tasarruf etmek adına 1.3 ve 1.6 MultiJet turbo dizel motorlarından vazgeçerek yola PSA’nın 1.5 motoruyla devam edebilir. Belki de PSA üçlüsünde sunulan 1.2 PureTech turbo benzinli motoru da Doblo’nun cephanesinde görebiliriz.

Şu an için yeni Doblo’nun ne zaman geleceğini söylemek zor ancak FIAT, 10 yaşını dolduran modelini yenilemek için PSA’nın da desteğiyle çok zaman kaybetmek istemeyecektir. Bekleyip görelim…

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2020, 18:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
klimali98
klimali98 - 3 yıl Önce

bu kimle iş birliği yapsa da bir bo!!!! yaramaz. En az mercedes ile birleşecek

SIRADAKİ HABER