Ford Hafif Ticaride Çıtayı Yükseltiyor

Ford Otosan mühendisliği ile geliştirilen ve tüm dünya için sadece Ford Otosan tarafından üretilecek Ford’un hafif ticari araç model ailesinin en yeni üyeleri Tourneo Courier ve Transit Courier, Türkiye’de satışa sunuldu.

Ford Hafif Ticaride Çıtayı Yükseltiyor
 Ford Otosan mühendisliği ile geliştirilen ve tüm dünya için sadece Ford Otosan tarafından üretilecek Ford’un hafif ticari araç model ailesinin en yeni üyeleri Tourneo Courier ve Transit Courier, Türkiye’de satışa sunuldu. Ford’un yeni model ailesinden Tourneo Courier’ı Türkiye tanıtımının gerçekleştiği Bodrum yollarında yakından inceleme şansını yakaladık.

Kinetik tasarım

Ford modellerinin global tasarımına uygun şekilde Kinetik Tasarım anlayışı ile dizayn edilen Tourneo Courier ve Transit Courier, trapezoid radyatör ızgarası, çok parçalı ön tamponu, çekik farlarıyla hafif ticari bir modelden daha çok binek otomobilleri anımsatıyor. Transit Connect modelinin de ticari olduğu kadar aile otomobili olarak da tercih edilmesini dikkate alacak olursak, özellikle Tourneo Courier’in de geniş ailelere de hitap etmesi kaçınılmaz görünüyor.

İç mekanda sınıfına göre kaliteli malzemelerle öne çıkan model gamının kokpiti de Ford’un diğer modellerinden geri kalmıyor. Ergonomik saklama alanları, geniş cam yüzeyleri ve konforlu koltuklarıyla yüksek konfor sunan Tourneo Courier ve Transit Courier’de Akıllı Cihaz İstasyonu ve Ayarlanabilir Bagaj Örtüsü iç mekanda kullanışlılığı ön plana çıkaran özellikler arasında. İç mekanda ayrıca 5 inçlik Navigasyon ve geri görüş kamerası ekranı, SYNC, deri kaplı direksiyon ve vites topuzu gibi donanımlar kalite hissini yükseltirken sürücüye konfor sağlıyor. Tüm bu üstün özelliklerle birlikte geniş iç mekanıyla ferah bir sürüş sağlayan Courier model gamında Transit Courier 2.6 metreküplük değer ile fonksiyonel kargo alanı sunuyor.

Aktif ve pasif güvenlik donanımları

Üretim aşamasında kullanılan borlu çelik, çift fazlı çelik, yüksek dayanımlı çelik ve sertleştirilmiş çelik ile güçlendirilen Courier ürün gamı ayrıca yüksek aktif ve pasif güvenlik donanımları ile segmentindeki standartları belirliyor. Sürücü ve Yolcu Ön Hava Yastığı, ESP, ABS, Yokuş Kalkış Destek Sistemi, Acil Durum Fren Desteği, Elektronik Fren Gücü Dağıtım Sistemi, ISOFIX Bağlantı Noktaları, Kayar Kapılarda Çocuk Kilidi,  Merkezi Kilit ve Immobilizer’ın standart olarak sunulduğu Tourneo Courier’de yarı bağımsız arka süspansiyonlar yolcuların rahatını artırırken üstün sürüş keyfi ve güvenliği de bir arada sunuyor. Courier modellerinde ayrıca yan hava yastıkları, Lastik Basınç Kontrol Sistemi ise opsiyonel güvenlik donanımlar arasında.

Yakıt tüketimi ve kullanım maliyeti

Tourneo Courier ve Transit Courier Türkiye pazarında 1.5 litre TDCi 75 PS ve 1.6 litre TDCi 95 PS dizel motor seçenekleri ile satışa sunuluyor. Start/Stop ve hız sınırlandırıcısı gibi özelliklerle yakıt verimliliğini maksimuma çıkarak motor seçeneklerinden 1.5 litrelik TDCi motor 100 km’de 4,1 litre, 1.6 litrelik TDCi motor ise 3,7 litreye varan ortalama yakıt tüketimi değerlerine sahip. 1.5 litrelik motor kilometrede 108 gr CO2 emisyonu, 1.6 litrelik motor ise kilometrede 97 gr CO2 emisyonu değerlerine sahip. Tourneo Courier ve Transit Courier ayrıca, 3 yıllık kullanım maliyetleri hesaplandığında küçük hafif ticari araç segmentindeki rakiplerine göre avantajlar sağlıyor. Benim Yalıçiftlik ile Yalıkavak arasında iniş, çıkış ile dur kalkların olduğu yaklaşık 30 kilometrelik parkurda kullanma imkanı bulduğum 1.6 litrelik dizel motora sahip Tourneo Courier ile ortalama 70 km/s hızla 100 kilometrede 3.3 litrelik ortalama yakıt tüketimi değeri elde ettiğimi de belirtmem gerek ki, her türlü yakıt ekonomisi kurallarına uyulduğunda ortaya çıkan bu değer hafif ticari otomobil sınıfı için rekor niteliğinde…

4 donanım seviyesi ile dikkat çeken Tourneo Courier’de 1.5 TDCI 75 PS motor seçeneği ile Trend ve Deluxe donanımları sunulurken, 1.6 TDCI 95 PS motor seçeneğinde ise Titanium ve Titanium Plus donanımları bulunuyor. Tourneo Courier için; Giriş seviyesi versiyonu olan Trend’te, ESP ve Yokuş Kalkış Desteği, klima, USB ve Bluetooth’lu radyo, Akıllı Cihaz İstasyonu, sürücü ve yolcu hava yastıkları ve çift kayar kapılar standart iken Deluxe’de bunlara ek olarak; gövde rengi yan aynalar, krom çerçeveli ön ızgara, ayarlanabilir bagaj örtüsü, direksiyondan kumandalı müzik sistemi ve başüstü saklama alanı bulunuyor. Tourneo Courier’nin Titanium donanım seviyesinde ise 16 inçlik alüminyum jantlar, SYNC, dijital klima, hız kontrol sistemi, tavan rayları, karartılmış camlar ve yağmur sensörü standart. Serinin en yüksek donanımlısı olan Titanium Plus’ta ise tüm bunlara ek olarak; Stop / Start sistemi, lastik basıncı izleme sistemi, yan hava yastıkları, ısıtmalı ön cam, ısıtmalı koltuklar ve alarm bulunuyor.

Transit Courier’de ise Van gönde tipinde 1.5 TDCI 75 PS’lik motorla Trend, 1.6 TDCI 95 PS’lik motorla ise Deluxe donanımları, Kombi Van gövde tipinde ise sadece 1.5 TDCI 75 PS’lik motor ve Trend donanım seviyesi sunuluyor. Transit Courier’in giriş donanım seviyesi olan Trend paketinde sürücü ön hava yastığı, ESP, ABS, Yokuş Kalkış Destek Sistemi, Acil Durum Fren Desteği, Elektronik Fren Gücü Dağıtım Sistemi, Merkezi Kilit, Immobilizer, elektirkli ve ısıtmalı yan aynalar, yanlara açılan asimetrik arka kapılar, sağ arka kayar kapı, gündüz farları, gecikmeli sönen farlar, yol bilgisiyarı, USB ve Bluetooth özellikli müzik sistemi, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, Akıllı Cihaz İstasyonu standart olarak sunuluyor. Van gövde tipi ve Deluxe donanım seviyesinde ise bunlara ek olarak orta kol dayama, sürücü koltuğu altında çekmece, 3 kollu deri kaplı direksiyon, direksiyon üzerinden kumanda edilebilen müzik sistemi, ön sis farları ve tam boy jant kapağı yer alıyor.

Kullandığım 1.6 litrelik dizel motorlu Tourneo Courier, geniş ön ve yan camları sayesinde feraj ve aydınlık bir ortam sunarken, net bir görüş alanına sahip. Park ve manevra kabiliyetini beğendiğim araçta geri görüş kamerası bulunması, en zorlu park manevralarını bile kolaylaştırıyor.

illegal bahis baseline; margin-bottom: 18px !important;">

Aracın dizel motoru alt devirlerden itibaren atak bir karaktere sahip ve nispeten sessiz çalışıyor. Süspansiyon sertliği tam ayarında ve bu sayede konfor ve yol tutuş arasında oldukça başarılı bir denge yakalanmış. Aracın ele iyi oturan direksiyonu hassas tepkileriyle sürüş keyini arttırıyor. Araç en zorlu virajlarda bile dengesini başarıyla koruyor ve gövde stabil kalıyor. Yüksek sürüş pozisyonu ise güven verirken, trafiğe hakim olmanızı sağlıyor. Tourneo Courier sahip olduğu özellikler ve kayar arka kapılarıyla daha çok B-Max’i anımsatıyor ve hem fiyat hem de donanım oranına bakılacak olursa B-Max müşterisine de göz kırpacak gibi duruyor.

Transit Courier’de Buz Beyazı, Blazer Mavi ve Spor Kırmızı olmak üzere 3 adet opak, Aytozu Gri, Tektonik Gri, Siyah, Derin Mavi, Gök Mavisi olmak üzere 5 farklı metalik renk bulunuyor. Tourneo Courier’de ise bu renklere ilave olarak metalik Venedik Kırmızısı rengi bulunuyor.

Transit Courier’nin Van Trend versiyonu 36 bin 750 TL, Van Deluxe versiyonu 40 bin 750 TL, Kombi Van Trend versiyonu ise 39 bin 900 TL’lik anahtar teslim fiyatla satışa sunuldu. Tourneo Courier ise Trend donanım seviyesi ile 41 bin 750 TL, Deluxe donanımda 43 bin 750 TL, Titanium donanımda 47 bin 250 TL ve en yüksek donanım seviyesi olan Titanium Plus donanımında ise 49 bin 500 TL’lik anahtar teslim fiyat etiketine sahip.

Sonuç olarak fiyat – donanım oranına bakılırsa Ford’un yeni hafif ticari model gamı sadece iş amaçlı değil, aile otomobili olarak da önemli satış rakamları yakalayacak gibi görünüyor ve geniş aileler için alternatif çözümler sunuyor.

Aracı bu kadar anlattıktan sonra tanıtım etkinliği sırasında düzenlenen basın toplantısından bazı satır başlarını da paylaşmakta yarar var…

Haydar Yenigün: “Courier ile Ford Otosan’ın küresel konumunu güçlendirdik”

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, her aşamasında Türk mühendis ve işçilerinin emeğinin olduğu Courier ile Ford Otosan’ın küresel konumunu güçlendirdiklerini söyledi. Yenigün, “B segmentindeki yeni hafif ticari aracımız ile Ford’un yeni ticari araç ürün gamını tamamlamış bulunuyoruz. Ürün mühendisliği ve prototipten fabrika inşaasına, hat kurulumundan üretime kadar tüm mühendislik çalışmalarının Ford Otosan tarafından yürütülmesi bizim için büyük bir onur. Bir ürünün üretilmesi için gereken 4 unsurun tamamını Ford Otosan olarak biz yaptık ve hem Ford bünyesinde hem de Türkiye’de bir ilke imza attık. Ford Avrupa’nın ticari araç üssü Ford Otosan, Tourneo Courier ve Transit Courier için dünyadaki tek üretim merkezi olacak. Ford’un 2014 yılının ilk çeyreğinde Avrupa ticari araç pazarında elde ettiği 10.4% oranındaki son 16 yılın rekor ilk çeyrek pazar payı yenilenen ürün gamının başarısını gösteriyor. Courier ile yepyeni bir sınıfa adım atan Ford’un, bu başarıyı 2017 yılında 3.2 milyon adetlik hacme ulaşması öngörülen Avrupa ticari araç pazarında yeni modelimizle daha da üst seviyeye taşıyacağına inanıyoruz.” dedi.

“Yan sanayimizi dünya ile buluşturuyor, otomotiv sanayi ve iç pazarı destekliyoruz”

Yenigün, Ford Otosan için olduğu kadar Türk otomotiv sektörü için de önemli bir ürün olan Courier ile otomotiv sanayinin güçlenmesine ve sektörün gelişimine öncülük yapmaya devam ettiklerini belirterek; “Koç Topluluğu ve Ford Motor Company işbirliğinin yeni yıldızı olan Yeniköy Fabrikamız ile son 14 yıldır yeni fabrika yatırımını, Gölcük Fabrikamız’dan sonra, yine Ford Otosan olarak biz gerçekleştirdik. 110.000 kapasiteli Yeniköy Fabrikamız’dan tüm dünyaya ihraç edilecek yeni modelimiz için yan sanayimize 116 milyon euro yatırım yaptık. Sadece Courier için 97 tedarikçiyle çalıştık ve bu büyük proje kapsamında 3 yeni global tedarikçinin de Türkiye’ye yatırım yapmasını sağladık. Yan sanayimizin global pazar ile buluşmasını sağlayarak, Courier ile otomotiv sanayinin gelişimine de katkıda bulunuyor ve ‘Sürdürülebilir Büyüme’ sloganımızı yineliyoruz.” dedi. Bugüne kadar hafif ticaride C platformunda rekabet eden Ford Otosan’ın,  Türkiye’de artık B sınıfında da rekabete girdiğini belirten Yenigün; “Yeni fabrikamız, yatırımlarımız ve ürünlerimizle, Türkiye’de hafif ticari araçların önemli bir oyuncusu olmanın verdiği sorumlulukla, iç pazarın büyümesine de katkıda bulunacağımıza inanıyoruz” dedi.

“Courier’nin her aşamasında Ford Otosan mühendislerinin emeği var”

Toplantıda söz alan Ford Otosan Ürün Geliştirme’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu, yaptığı konuşmada; “Ford Otosan olarak 50 yılı aşkın Ar-Ge deneyimine sahibiz. 1961 yılında 10 kişilik mühendis ekibi ile çıktığımız Ar-Ge yolculuğumuzda bugün 1300 kişilik sektörün en büyük Ar-Ge yapılanmasına sahibiz. Bugüne kadar motor, binek otomobil, ağır ticari, orta ticari ve hafif ticari konularında sayısız projeye imza attık. Ford Otosan Ford’un global hafif ticari geliştirme merkezi haline gelmiştir” dedi.

Yol testleri ile dünyadan aya iki kere gidip geldik, inovasyonlara imza attık”

Ford’un B platformundaki ilk hafif ticari aracını geliştirdiklerini dile getiren Ernur Mutlu, Tourneo Courier ve Transit Courier ile ilgili olarak; “Sektörde örnek teşkil edecek şekilde 40 ay gibi çok kısa bir sürede tamamladığımız, Courier projemize, 490 mühendisimiz emek verdi. 47 platform prototipi, 128 üst yapı prototipi olmak üzere toplam 175 prototip çalışması yaptığımız projenin gelişim sürecinde en üst düzey teknikleri uyguladık. Yaya güvenliği konusunda ilk defa mühendislik analizleri, geliştirmeleri ve prototip araçlarda doğrulamaları yapıldı. Sınıfının en iyi güvenlik seviyesi için testlerimiz ve mühendislik çalışmalarımız oldu. Üstün yakıt ekonomisi ve güvenlik için ağırlık azaltma ve mühendislik optimizasyonları amacı ile farklı ve yeni teknoloji saç malzemeleri en uygun şekilde kullanıldı. Borlu çelik, çift fazlı çelik, yüksek dayanımlı çelik ve sertleştirilmiş çelik ile güçlendirdiğimiz Courier’de yaya güvenliği ve düşük hızlardaki çarpışmalar için hasarı azaltan özel far ve ön cam tasarımı, düşük hızlarda basıncı emen ön ve arka tampon gibi inovatif güvenlik çalışmalarımız oldu. Araç güvenliği ve araç dinamiği için milyonlarca kilometre sürüş, 3800’den fazla test gerçekleştirdik. Bu testlerle iki defa aya gidip gelecek kadar yol kat ettik. Mühendislerimiz 16 farklı ülkede testler yaptı. Aracın yaşam alanında sınıfında bir ilk olan akıllı cihaz istasyonu gibi inovasyonlarımız ve ayarlanabilen bagaj örtüsü gibi fonksiyonel yeniliklerimiz oldu. Bu çalışmaların sonunda şu an için 13’e ulaşan patent başvurumuz oldu. Bildiğiniz üzere dizel motorlarda Ford’un global kalibrasyon merkeziyiz. Bu proje için ilk defa benzinli bir motorun kalibrasyonunu da yaptık.” dedi.

“Ticaret hayatının beklentilerini karşılayacak”

Toplantıda Tourneo Courier ve Transit Courier hakkında bilgi veren Ford Otosan Satış, Satış Sonrası ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner ise konuşmasında Türk halkının ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilen araçlardan biri olacağına inandıkları Tourneo Courier ve Transit Courier ile Türkiye’de önemli satış başarıları yakalayacağına inandıklarını söyledi. Tourneo Courier modelinde Kombi versiyonu, Transit Courier modelinde ise Van ve Kombi Van olmak üzere iki farklı karoser ile satılacak Courier ailesinde 1.5 litre 75 PS gücünde ve 1.6 litre 95 PS gücünde iki farklı dizel motorun sunulacağını belirten Özüner; Trend, Deluxe, Titanium ve Titanium Plus olmak üzere geniş bir donanım seviyesi sunduklarını belirtti. Transit Courier’nin 36 bin 750 TL, Tourneo Courier’nin ise 41 bin 750 TL’den başlayan rekabetçi anahtar teslim fiyatları ile satışa sunulduğunu aktaran Özüner 100 km’de ortalama 3,7 lt yakıt tüketimi ile sınıfının en düşük yakıt tüketimi ve 2,6 metreküplük rekabetçi yükleme kapasitesi sunan Courier modellerinin göz alıcı tasarımı, üstün güvenlik ve konfor donanımları ile ticari araç pazarına hareketlilik getireceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2014, 02:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER