Çinlilerin çılgın hızlı tren projesi!

Çinli yetkililer dün ABD'ye kadar uzanan bir hızlı tren projesini hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

Çinlilerin çılgın hızlı tren projesi!

Devlet gazetesi Beijing Times’ın haberine göre; planlanan hat, Çin’in kuzey doğusundan başlayacak, Sibirya’dan geçip Pasifik Okyanusu altına yapılacak bir tünel vasıtasıyla Alaska ve Kanada üzerinden ABD’ye ulaşacak. 



200 KM'LİK DENİZALTI TÜNELİ GEREKLİ


Gazeteye konuşan Çin Mühendislik Akademisi uzmanlarından Wang Mengshu, Rusya ile Alaska arasındaki Bering Boğazı’nı geçmek için 200 km’lik bir denizaltı tünelinin gerekli olduğunu belirtiyor. Wang’e göre; Rusya uzun yıllardır proje üzerinde düşünüyor ve iki ülke konuyu masaya yatırmak üzere hazır.


13 BİN KİLOMETRELİK MESAFEDE YOLCULUK  2 GÜN SÜRECEK


"Çin-Rusya artı Amerika hattı" takma isimli projenin 13 bin kilometrelik bir mesafeyi birleştirmesi planlanıyor. Şu anda kullanımda olan dünyanın en uzun hattı Trans Siberya tren yolu ise sadece 3 bin kilometre. Proje hayata geçerse saatte 350 km hızla hattın bir ucundan diğer ucuna seyahat 2 gün sürecek.


BENZERİ OLMAYAN BİR MÜHENDİSLİK BECERİSİ GEREKTİRİYOR


Gazetede yayınlanan proje beraberinde pek çok soru işaretini de getirdi. Çin hükümetinin projeyle ilgili olarak Rusya, ABD ve ya Kanada’ya danışıp danışmadığı ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor. 
Sadece Bering Boğazı’nda yapılması planlanan tünel bile benzeri olmayan bir mühendislik becerisi gerektiriyor. Proje, Manş Denizi’nde bulunan dünyanın en uzun tünelinden 4 kat daha uzun bir tünel yapılmasını gerektiriyor.


"4 ULUSLARARASI YHT'DEN BİRİ"


Başka bir devlet gazetesi China Daily, gereken tünel teknolojisinin halihazırda bulunduğunu ve Çin ile Tayvan arasında yapılan hızlı tren projesinde kullanıldığını belirtiyor. 


Beijing Times’a göre; bu proje Çin’in 4 uluslararası yüksek hızlı tren hattı projesinden biri. Projelerden bir diğeri ise Çin’in batı şehirlerinden biri olan Urumçi’den başlıyor, Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran ve Türkiye üzerinden Almanya’ya uzanıyor.


Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2014, 03:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER