Euro düştüğü halde otomobil fiyatları neden yüksek?

Euro Düşerken Otomobil Fiyatları Neden Değişmiyor?

Euro düştüğü halde otomobil fiyatları neden yüksek?
Otomotiv sektörü açısından 2014 yılının kötü gittiği ortada. İşler sektörü açısından da müşteriler açısından da can sıkıcı.


Müşteriler, bir önceki yılın yüzde 10-15 üstündeki fiyatlarla otomobil alıp almama konusunda 10 kere düşünürken, markalar da ellerinde kalan son 2013 stoklarını da tükettikten sonra kara kara düşünüyor. Şanslı olan markalar yeni modeller lansmanlarıyla yılı kurtarmaya çalışıyor.


Euro kurundaki artışın fiyatlara olumsuz olarak yansımasının sonunda bu fiyatlar nasıl düşer sorusu da akıllarda? 3 TL'nin üstüne çıkan Euro, son haftalarda biraz durulsa da bu duruluşun ne kadar süreyle devam edeceği de merak konusu. Kur 2.80 TL bandına yaklaşınca "acaba" söylemleri artarken, bir gün sonra Euro 2.89 TL'ye yükseldi. Yani volatilite sürüyor. Peki yükselen otomobil fiyatlarına alışmalı mıyız? Yoksa Euro kuruna paralel olarak otomobil fiyatları da düşecek mi?


Merak edip sektörün önemli yöneticilerine otomobil fiyatlarındaki düşüşün muhtemel olup olmadığını sordum. Yanıtlardan anladığımız kadarıyla, otomobil fiyatlarında kolay kolay bir düşüş söz konusu değil. Yani pahalı otomobiller kaderimiz olmaya devam edecek. İşte yöneticilerin Euro kuru yorumları.


Mehmet Akın-Nissan Pazarlama Müdürü


Fiyatlar geri gelmez gibi düşünüyorum. Kredi faiz kampanyaları güçlenebilir. Euro 2.75 TL civarında olmadıkça bir şey ifade etmez. Devamlılık önemli. Bu şartlarda döviz fiyatlarının durulmasını beklemek zorundayız.


Hayri Erce-ODD Genel Koordinatörü


Volatilite bitmeli. Fiyat indirimleri markaların stoklarına bağlı. Şubat ve mart aylarında tüketici güven endeksi dip yaptı. Nisan ayında biraz düzeldi, mayısta ise biraz daha düzelme olmasına rağmen otomotive yansımıyor. "Böyle bir ışık yok" da yok. Kimse kafayı kaldırıp da önüne bakamıyor. Hergün birbirinden farklı.


Ayhan Ölçer –Borusan Otomotiv İcra Kurulu Üyesi


BMW tarafında Euro 3.10 TL iken bile kuru 2.79'a sabitlemiştik ve hala bunu kullanıyoruz. MINI'de ise kuru uyguluyoruz. Kolay kolay da fiyatlarda bir oynama olacağını düşünmüyoruz. Bu yıl çok çaba sarfetmemiz gerekiyor. Kur 2.85 TL bandında kalır diye düşünüyorduk fakat 3 TL'nin üzerine çıkmazsa iyi.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2014, 04:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER