Genç Mucitleden Silahlı Kuvvetlere Büyük İcat

Terör olaylarından etkilenen iki lise öğrencisi, zorlu arazi şartlarına sahip dağlık bölgelerde, güvenlik güçlerinin açık hedef haline gelmesini engellemek ve can kaybını azaltmak için adı "Anadolu Aslanı" olan insansız kara aracı üretti.

Genç Mucitleden Silahlı Kuvvetlere Büyük İcat

 Emirhan Kurtul ile yaptıkları insansız kara aracıyla Eskişehir'de  düzenlenen "8. Robot Yarışması"na katılan Özel Marmara Evleri İhlas Anadolu  Koleji 11. sınıf öğrencisi Hüseyin Hilmi Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  iki yıl önce terör olaylarında askerlerin yerine kullanılacak kara aracı  tasarlamaya karar verdiklerini kaydetti.

Uzun uğraşlar sonunda projeyi tamamladıklarını ifade eden Uysal, şöyle  konuştu:


"Her şeyi kendi emeğimizle yapmaya çalıştık. Yardım aldığımız da oldu.  Fizik öğretmenimiz Merve Davarcı Tekin, bize yardım etti. Çalışmalarımızı  okuldaki atölyelerimizde yaptık. Düşük maliyetle yapabileceğimizin en iyisini  ürettik. Tamamen yerli bir araç. 3 bin 500 liraya mal oldu. Ancak buna benzer  araçlara, 100-150 bin lira fiyat biçiliyor."


Karanlıkta bile kaliteli görüş


Emirhan Kurtul da aracın diğer projeler göre çok daha hızlı olduğunu  ve "Headtrack" gözlük kontrolü sayesinde kullanıcıyla entegre bir cihaz  ürettiklerini bildirdi.


Projelerinde şu anda yarı otomatik tüfeğin bulunduğunu anlatan Kurtul,  "Aracımızın hızı saate 80 kilometreye kadar çıkıyor. Daha iyi bir motorla hızı  artırabilir. Lazer nişanlama ünitesi var. Tak-çıkar entegrasyon kabiliyeti  bulunuyor. Tekerlekleri paletli sisteme dönüştürülebilir. Üzerindeki silah  değişebilir. Gece görüş özelliği var. Zifiri karanlıkta bile kaliteli görüş  sağlıyor" diye konuştu.


Kurtul, ilgi gören araçlarında emeklerinin karşılığını görmekten  duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Projede öğrencilere destek olan fizik öğretmeni Merve Davarcı Tekin  ise öğrencilerin kendisine gelerek böyle bir proje yapmak istediklerini  bildirdiğini söyledi.
Bu projelerin öğrenciler için önemli olduğuna değinen Tekin, "Ben  onlara yol gösterdim. Başlarına bir çok olumsuzluk gelmesine rağmen işi  bırakmadılar. Moralleri bozuldu ama asla vazgeçmediler" dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 00:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER