İkinci El Araçlarda İthalat Yapılacak Mı?

Sıfır araçların fiyatlarının aşırı yükselmesi tabii ki ikinci el piyasasını da hareketlendirdi. İkinci el araç pazarında da fiyatlar oldukça yükseldi. İkinci el pazarındaki fiyat artışları da şu anda hükümetin gündemine girmiş durumda.

İkinci El Araçlarda İthalat Yapılacak Mı?

İkinci el araçlarda ithalat yapılması da hükümetin gündeminde. Sabah Gazetesi yazarı Ufuk Sandık’ın köşe yazısına göre hükümet bu konuda somut adımlar atmayı planlıyor. Belirli bir yaşın altındaki ikinci el otomobillerin ithalatına izin verilmesi gibi bir çok düzenlemenin değerlendirildiği söyleniyor. Döviz kurlarının yüksekliği, pandemi sebebiyle oluşan arz eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra ikinci el piyasasında galerilerin veya bireysel ticaretlerin piyasayı yükseltmesi gerekçesiyle harekete geçilmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu, yetkili distribütörler dahil olmak üzere bir çok firma hakkında inceleme başlatmıştı. Aynı zamanda otomobil firmaları, Türkiye’de bulunan distribütörlerine dahi incelemeler başlattı.

İkinci el araçlarda ithalat yapılacak mı?

Hükümet tarafından bu durumun ekonominin işleyişinde olumsuz algılara yol açtığı düşünülüyor. Hükümet, bu program ile birlikte piyasanın düzelmesi için gerekli farklı adımlar da atacak. İkinci el araçlarda ithalat yapılması bu adımların en dikkat çekeni. İkinci el piyasası, pandeminin yarattığı zorluklar nedeniyle hareketli durumda. Otomobil firmalarının fabrikalarını kapatması, normalleşme döneminden sonra ise kısıtlı çalışabilmesi sebebiyle sıfır araç talebi karşılanamıyor. Eylül ayında ikinci el satışları bir önceki aya göre %10 artmış durumda, 2020 yılı bitiminde ise geçtiğimiz yılın ikinci el satış rekoru kırılabilir. İnsanların yatırımlarını araç alım-satım sektöründe kullanması ve galerilerin sıfır araçları toplayıp yüksek kar marjlarıyla satmaya çalışması piyasayı yükselten etkiler arasında görünüyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2020, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER