Müze gibi garaj

12 yaşında babasına ait 1965 model Chevrolet’le tanışan Kaya Ersözlü, tutkusunu bugün de garajında bulunan 120 klasik arabayla sürdürüyor.

Müze gibi garaj

Ersözlü, 12 yaşında babasına ait 1965 model Chevrolet marka aracın koltuğuna oturduğunda başlayan klasik otomobil tutkusunu, 46 yıl sonra Kocaeli'nin Gebze ilçesinde kendisine ait garajda Türkiye'nin her yerinden sahiplerinin kendisine emanet ettiği 120 klasik otomobille devam ettiriyor. Ersözlü'nün 21 yaşındayken babasının kendisine aldığı 1973 model Dodge Challender'a sahip olduğunda devam ettirdiği klasik otomobil merakı, 2 yıl sonra ilk alım satımını yaptığı 1974 model Camaro ile birlikte meslek haline geldi.

Ersözlü, Gebze’de bulunan garajında yurt içi, yurt dışından temin ettiği ve birçok klasik otomobil meraklısının, gözünü kırpmadan kendisine emanet ettiği araçların bakımını, tamirini ve satışını yaparak klasik otomobil tutkusunu diri tutuyor. Ersözlü, garajındaki klasik araçların belirli bir fiyatı olmadığını, en paha biçilemez araçlarının ise 1955 Jaguar, 1958 Mercedes 190 SL ve Mercedes Adenauer olduğunu belirtti. Kaya Ersözlü, bu araçların 400-500 bin dolara bile satılamayacak araçlar olduğunun ifade etti.
Hurda olarak aldığı klasik araçları garajında emanet ettiği ustasının maharetli ellerinde yeniden fabrikadan çıkmışçasına yenileyerek koleksiyonunda sergileyen Kaya Ersözlü, klasik otomobillerin bakımı konusunda yapılan yanlışlar noktasında araç sahiplerini uyardı. Klasik otomobillerin bakımının bir bebek gibi özenle yapılması gerekiğini ifade eden Ersözlü, yanlış atılan bir vidanın bile aracın değerini yarı yarıya düşürdüğünün altını çizdi.
Kendisine ait garajda 120 klasik otomobili ağırlayan Ersözlü, araçların tamamının kendisine ait olmadığını, birçoğunun 1-2 kişiye, yaklaşık 10-15'inin de çeşitli kişilere ait olduğunu ve garajında 1 usta, 4 personel ile bu araçların bakım ve satım işlemlerinin gerçekleştirdiğini anlattı.
ŞİMDİKİ MODA DİZİLERDE KULLANMAK
Ersözlü, 30'lu ve 40'lı yıllara ait birçok klasiğin yer aldığı garajdaki araçların bazılarının, şimdilerde moda haline gelen 80'li ve 90'lı dizilerin birçoğunda da kullanıldığını ve talep gelmesi halinde de setlere araç temin etmeye devam ettiklerini dile getirdi.
Klasik otomobil tutkusunun babası sayesinde oluştuğunu belirten Kaya Ersözlü, "Kendimi bildim bileli hep bu klasiklerin arasında büyüdüm. Babamın küçük bir koleksiyonu vardı. Amcalarımın da öyle 5-6 arabalık bir koleksiyonu vardı. Onların içinde büyüdüm ve merakım böyle başladı. Türkiye içinden, Amerika ve Avrupa'dan alıcılar bizi buluyor. İthalatta biraz sıkıntılarımız var. İnanılmaz vergiler var. Yani şöyle söyleyeyim size, 50-55 bin doları bulan vergiler var. Bunlar bizi çok büyük etkiliyor. Yani araç girişi şu anda çok sıkıntılı" şeklinde konuştu.
Eski dönemlerin konu edinildiği dizilere klasik araç temin ettiklerini de belirten Kaya Ersözlü, "Hatırla Sevgili adlı dizinin bütün araçlarını ben temin ettim. Karadayı'da var bir iki aracımız. Diğer dizilerde de bir iki arabam var" diye konuştu.
Ersözlü, klasik otomobil sahibi olmak isteyenlere de uyarılarda bulunarak, "Maddi olarak çok zor artık bir klasiğe sahip olmak. Bundan 3-4 sene evvel çok kolaydı. Yani 6-7 bin dolara, 10 bin dolara bir klasik alabiliyordunuz. Şimdi minimumu 25-30 bin dolarlara çıktı. Alım gücü kısıtlı tabii ki" dedi.
Klasik araçların bakım ve tamirinde birçok hata yapıldığına dikkat çeken Kaya Ersözlü, "En büyük hata yanlış usta seçimi. Yani, ustayı doğru seçerlerse, klasikten anlayan bir usta seçerlerse yanlış yapma oranları çok az" ifadelerini kullandı.
Klasik otomobil koleksiyoneri Kaya Ersözlü ise, daha ileriki zamanlarda garajında bulunan araçları bir müze halinde sergileme düşüncesi olduğunu, bu fikir üzerinde halen çalıştığını ve gerçekleştirmek istediğini dile getirdi.


Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 01:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER