Sportif Sürüşü Keyiflendiren Yeni Audi Cabriolet A3

Sportif, çok yönlü ve şık – yeni A3 Cabriolet dalgalı çizgileri ve yumuşak tavanıyla daha ilk bakışta dikkatleri üzerine çekiyor. Bu üstü açılabilen dört kişilik model aynı zamanda, sistematik hafif tasarımı, verimliliği yüksek motorları ve yüksek performanslı destek sistemleriyle teknik açıdan da sınıfının en iyisi.

Sportif Sürüşü Keyiflendiren Yeni Audi Cabriolet A3

 Yeni Audi A3 Cabriolet, yolda sportif bir duruşa sahip. Yeni Audi A3 Cabriolet, bir önceki modele kıyasla çok daha geniş: uzunluğu 4,24 metreden 4,42 metreye, dingil mesafesi 2,58’den 2,60 metreye, genişliği ise 1,77’den 1,79 metreye yükseldi. Yine de A3 Cabriolet’nin temel versiyonu yalnızca 1.345 kilogram ağırlığında ve bu da bir önceki modele kıyasla 60 kilogram daha hafif olduğu anlamına geliyor. Yolcu kabininde bulunan parçaların birçoğu, ultra hafif güçlü çelikten ve motor kapağı da alüminyumdan imal edildi. Audi’nin hafif ağırlıktaki tasarım konusundaki uzmanlığı ayrıca motor ve şasinin tasarımında da kullanıldı.

Uzatılmış arka çıkıntı, iki kapılı bir otomobilin uyumlu orantılara sahip olmasında önemli rol oynuyor. Alüminyum çerçeve bantları, ön camın çerçevesini ve gövdenin kenarlarını sarıyor. Otomobilin kenarları da net çizgiler ve atletik bir gerginliğe sahip yüzeylerle tanımlanıyor. Hava giriş ızgaraları ile tamponun A3 Cabriolet’nin genişliğini vurgulaması gibi düz ön farlar, otomobilin yüzüne kararlı bir görünüm veriyor. Audi ayrıca, farlarda LED teknolojisini opsiyonel olarak sunuyor.


18 saniyede üstünü açıyor
Yeni A3 Cabriolet, düşük ağırlıklı yumuşak tavanıyla geliyor. Standart elektrohidrolik çalıştırma sistemi sayesinde otomobilin tavanı da hız saatte 50 kilometreye kadar çıksa bile 18 saniye içerisinde açılıp kapanıyor. Tavan açık olduğunda, değişken bir tepsi içerisinde duruyor. Alternatif olarak A3 Cabriolet’nin halihazırda düşük olan iç gürültü düzeyini daha da aşağı çeken daha kalın iç köpük katmanı bulunan akustik tavan sunuluyor. Ambiente ekipman serisinde rüzgar deflektörü standart olarak bulunurken, tüm ekipman serilerinde ön koltuklar için kafa düzeyinde ısıtma ise opsiyonel. Aktif devrilmeye karşı koruyucu sistem, otomobilin devrilmesi halinde tüm yolcular için koruma sağlıyor.


Bu üstü açılabilir, dört koltuklu otomobilin iç mekanında da hafif ve temiz bir tasarım kullanıldı. Gösterge panosu, meyilli duruyor ve ortadaki konsol da sürücüye yönelik bir açıya sahip. Üç boyutlu çerçeve kenarları, geniş yuvarlak hava girişleri ve klima kontrol sisteminin şık kontrol paneli, iç mekana büyük boy bir otomobil sınıfının hissini veriyor.


Her Audi modelinde olduğu gibi, yeni A3 Cabriolet’nin kullanıcı kontrolleri de basit ve sezgisel; ayrıca kaliteli el işçiliği de bu alandaki yeni standartları oluşturacak nitelikte. 320 litrelik bagaj alanı da arkadaki koltuk arkalıkları indirilerek genişletilebiliyor ve tavan da açık olduğunda bagaj hacmi de 275 litre oluyor.


Yeni Audi A3 Cabriolet, iki TFSI ve bir TDI motor seçenekleriyle sunuluyor ve bu motorların tamamı, Euro 6 emisyon standartlarında belirlenen sınırları karşılıyor. Motor hacimleri, 1,4, 1,8 ve 2,0 olarak sıralanırken, üretilen güç de 125 hp ile 180 hp arasında değişiyor. Üç motorun tamamı yeni geliştirildi ve daha iyi bir sürüş performansı sunarken, önceki modele kıyasla yüzde 13’e kadar daha az yakıt tüketiyor. Dikkat çeken bir diğer nokta da 1,4 TFSI motorda yer alan talebe bağlı silindir (COD) teknolojisi. Bu teknoloji ile düşük yük seviyesinde iki silindir devre dışı bırakılıyor. Diğer motorların hazırlık süreci devam ediyor.


Yeni Audi A3 Cabriolet ayrıca, en son teknolojili şanzıman teknolojisine sahip. 1,8 TFSI’de Audi drive select dinamik sürüş sistemiyle (Ambition’da standart) birlikte yedi vitesli S tronic yer alıyor ve bu şimşek hızındaki çift kavramalı şanzıman sistemi yakıt tüketimini daha da aşağı çeken boşta sürüş fonksiyonunu sunuyor. 1,4 TFSI talebe bağlı silindir ve 2,0 TDI temiz dizel, manuel şanzımanda ön tekerleklere güç aktarımı yapıyor. A3 Cabriolet için yeni quattro dört çekişli sürüm sistemi de ayrıca mevcut hale getirilecek.


Bu dört koltuklu, üstü açılabilir modelin sportif karakteri de büyük oranda ince bir şekilde dengelenmiş aks yük dağıtığımdan kaynaklanıyor. Bu, quattro sürüş sisteminde 56:44’e denk geliyor. Bu, Audi A3 Cabriolet’nin üzerine inşa edildiği modüler çapraz matriksin (MQB) bir etkisi. MQB’de tüm motorlar aynı montaj pozisyonunda bulunuyor ve önceki modele kıyasla, ön aks da 40 milimetre öne doğru kaydırıldı.


Yoğunlaştırılmış bilgi birikimini aynı zamanda otomobilin şasi teknolojisinde de görmek mümkün. McPherson ön süspansiyonun parçalarının çoğunluğu alüminyumdan imal edildi ve dört bağlantılı arka aks da boylamasına ve enine kuvvetleri ayrı ayrı işliyor. Hidrolik direksiyon sistemi, etkin bir elektromekanik sürüş özelliğine de sahip. Sınıra ulaştığında, elektronik denge kontrolünün (ESC) bir özelliği olan elektronik kilitli diferansiyel devreye girerek, sürüşü daha sorunsuz ve güvenli bir hale getiriyor. Tekerlek boyutları 16 ile 19 inç arasında değişiklik gösteriyor (19 inç yalnızca spor süspansiyon veya Audi manyetik sürüşte bulunuyor) ve lastik boyutları da 235/35’e kadar çıkabiliyor. Spor süspansiyon ve S serisi süspansiyon seçenekleri bulunuyor.


Audi A3 Cabriolet’de Audi drive select sistemi opsiyonel olarak yer alıyor ve bu özellik Ambition serisinde standart olarak sunuluyor. Sürücü, bu sistemi, motor yönetimi, hidrolik direksiyon, S tronic ve farklı modlarda iklimlendirme sistemini çalıştırmak üzere kullanabiliyor. Audi drive select ayrıca çoklu opsiyonel sistemlerin kullanımını da içinde barındırıyor: Audi manyetik sürüş darbe emme kontrolü, adaptif hız sabitleyici, direksiyon girdisine bağlı olarak dişli rasyolarını değiştiren adaptif hafif ve aşamalı direksiyon.


En yeni teknoloji: MMI navigation plus
Bilgi eğlence parçalarından oluşan tam bir modüler sistem de bu dört koltuklu, üstü açılabilir otomobilde mevcut. Bunlar içerisinde Bang & Olufsen Ses Sistemi ve MMI navigation plus ön plana çıkıyor. Düz, yedi inçlik monitörü, kontrol panelinden elektrikli bir sistemle çıkıyor. Kullanıcı terminali, döner/basmalı kontrolü butonu ve MMI dokunmatik özellikleriyle dokunmatik bir döner düğmeye ve dahası rakam ve harf girişi için dokunmatik bir tuş takımına sahip.


Audi bağlantı sistemi de MMI navigation plus’ı tamamlıyor. Yeni Audi A3 Cabriolet’nin saniyede 150 MB’a kadar indirme hızına sahip olan hızlı LTE aktarım standardıyla internete bağlanmasını sağlıyor. Entegre WLAN bağlantı noktaları da yolcuların internette serbestçe gezinmelerine ve e-postalarını kontrol etmelerine olanak tanıyor. Sürücü, Google Earth görüntüleri, Google Street View, Facebook ve Twitter gibi farklı ve kişiye özel internet servislerini kullanabiliyor.


Seride yer alan yardımcı sistemler de yeni A3 Cabriolet’nin liderliğini daha da pekiştiriyor. Ambition ve Ambiente serilerinde mola önerisini de içeren sürücü bilgi sistemi standart olarak sunuluyor. Opsiyonlar arasında adaptif hız kontrolü, Audi yan yardımı, Audi aktif şeritte kalma yardımcısı, kamera tabanlı trafik işareti algılama, seçmeli göstergeli park yardımı ve Audi önceden algılayan güvenlik sistemi yer alıyor.


Audi, yeni A3 Cabriolet’yi üç farklı donanım türüyle sunuyor. En temel donanıma sahip olan tür Attraction olarak adlandırılırken, Ambition ve Ambiente serileri ise özellikle sportif ve konforlu bir otomobil deneyimi arayan kullanıcıları çekmeyi hedefliyor. İç mekan renkleri de ayrıca donanım türüne uygun şekilde belirlendi. Müşteriler, kumaş, deri ve Alcantara döşeme seçenekleri arasından istediklerini tercih edebiliyor ve hatta bazı durumlarda bunları bir arada da alabiliyor. Audi, tasarım tercihi kement kahvesi, çok özel bir görünümü de beraberinde getiriyor. Uyumlu anahtar gibi bu opsiyonların büyük bir bölümü doğrudan büyük boy sınıfından geliyor.


Macaristan’ın Gyor kentinde bulunan üretim tesisinin montaj hattından çıkan yeni Audi A3 Cabriolet, Almanya’daki bayilerdeki yerini 2014 başından itibaren almaya başlayacak.


Bir bakışta Yeni Audi A3 Cabriolet


Gövde ve tasarım 
- Farklı malzemelerin kullanıldığı akıllı yapı, kabin alanında büyük oranda kullanılan en kaliteli çelik malzeme, alüminyumdan yapılan motor kapağı
- Yüksüz ağırlığı, bir önceki modelden yaklaşık 60 kilo daha az
- 4,42 metrelik uzunluk, 17 milimetre daha uzun olan aks aralığına bağlı olarak dengelenmiş orantılar
- LED ön far ve LED arka far seçeneği


Açılabilir tavan ve iç mekan
- Hızlı elektrohidrolik kontrol sistemiyle hafif yumuşak tavan, akustik tavan opsiyonu
- Katlanabilir arka koltukları, 320 litrelik bagaj kapasitesi
- Akıllı kontroller, şık tasarım ve olağanüstü işçilik


Güç Aktarım
- 140 hp 1,4 TFSI COD ve az yük sırasında silindir devre dışı bırakma
- 150 hp 2,0 TDI temiz dizel 
- 180 hp 1,8 TFSI 
- Manuel vites veya S tronic şanzıman, quattro drive


Şasi
- Elektromekanik hidrolik direksiyon, opsiyonel kademeli direksiyon
- Bazıları alüminyumdan ön aks parçaları, dört bağlantılı arka aks
- Audi drive select, Audi manyetik sürüşün yanı sıra sportif süspansiyon ve S line süspansiyonlar da mevcut 
- Elektronik kilitli diferansiyel özelliğine sahip ESC denge kontrol sistemi standart 
- 16 ile 19 inç arasında alaşım jantlar, güçlü frenler


Ekipman ve kenarlar
- Adaptif hız kontrolü ve Audi önceden algılama gibi yardımcı sistemler mevcut
- MMI dokunmatik ve yedi inçlik monitöre sahip MMI navigation plus ile Bang & Olufsen Ses Sistemi gibi geniş bilgi eğlence özellikleri
- LTE teknoloji ve Audi telefon kutusuyla Audi bağlantı seçenekleri


Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 05:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER