Toyota Auris 16 Multidrive S Test Edildi

Yeni Auris'in Multidrive S şanzımanlı versiyonu, gamın en rahat seçeneği olarak karşımıza çıkıyor

Toyota Auris 16 Multidrive S Test Edildi

 Tamamen yenilenen tasarımıyla kompakt sınıfa hareket getiren Auris, özellikle klasikleşen 1.4 lt D-4D dizel motoru ile çok tercih edileceğe benziyor. Fakat D-4D dizelden farklı olarak otomobilin 1.33 lt hacminde 99 beygirlik VVT-i ve 1.6 lt 132 beygirlik Valvematic olmak üzere iki benzinli motor seçeneği daha bulunuyor. Benzinliler arasında otomatik şanzıman tercihiyse sadece 1.6 VVT-i motorla birlikte yapılabiliyor. Bu şanzıman da, dizel versiyondaki M/M şanzımandan daha konforlu bir sürüşe imkan tanıyor.

Artık yeni nesil birçok otomatik vitesli modelde kullanılan direksiyondan vites değiştirebilme özelliği, aslında bir CVT şanzıman olan Multidrive S ünite ile birlikte yeni Auris'te de yer alıyor. Otomobilin Multidrive S şanzımanının manuel kullanımdaki vites geçişleri sarsıntısız ve başarılı. Vitesin hemen arkasında bulunan “Sport” tuşu ise otomobile az da olsa hırçınlık katıyor. Sürüş esnasında sport moduna geçtiğinizde gösterge ekranındaki ECO ibaresi kayboluyor ve devir göstergesinde yaklaşık 1000 devirlik bir yükselme meydana geliyor. Tabii ki manuel kulanımda 7-ileri olan şanzımanın tepkileri de buna bağlı olarak biraz agresifleşiyor. Ancak Sport modundayken gözlemlediğim kadarıyla, Multidrive S şanzıman üst devirlerdeyken gaza dokunmanıza bağlı olarak bazen kararsızlık yaşayabiliyor.
Donanıma bağlı olarak iç mekanda; koltuklarda ve ön konsolda kullanılan deri kısımlar otomobildeki kalite algısını yukarıya taşımış. Test aracındaki “Premium” donanım seçeneğinde, ısıtmalı ön koltuklar ve akıllı park destek sistemi de yer alıyor. Ayrıca Skyview cam tavanın da yine Auris'in iç mekanına ferah bir hava kattığını söylemeliyiz. Daha önce Yaris'te gördüğümüz 6.1 inçlik dokunmatik ekran da Auris'in orta konsolundaki yerini almış durumda. Dokunmatik bilgi ekranından tüketim geçmişiniz ile ilgili verilere ulaşmak mümkün olduğu gibi, ayrıca geri görüş kamerası da bu ekrandan takip edilebiliyor.
D-4D dizel modeldeki üçlü gösterge panelinden farklı olarak 1.6 lt'lik benzinli modelde ikili bir gösterge paneli ve ortasında da tüketim gibi değerleri takip edebilmek için dijital bir ekran yer alıyor. Bu bölümde genelde karma kullanımda 7.5 - 8.0 lt arası değişen tüketim değerlerini gördüğümüz yeni Auris'in daha uzun sürüşlerde tüketimini biraz daha aşağılara çekmesi muhtemel.
Özetle Auris 1.6 Multidrive S, doğal olarak dizelin yakıt ekonomisine biraz uzak olsa da daha fazla performans arayan ve bunu otomatik vites rahatlığıyla birleştirmek isteyenler için ideal olacaktır. Ayrıca Auris bu motor seçeneğinde daha sportif hissettiriyor ve yeni nesille birlikte kazandığı sportif karakteri daha iyi bir performansla destekliyor.
Yazı ve fotoğraflar: Alp Emre Göksel
ÖZELLİKLER
Motor: Sıralı 4-silindir, 1598 cc
Güç: 132 bg @ 6400 d/d
Tork: 160 Nm @ 4400 d/d
0-100 km/s: 11.1 sn (fabrika verisi)
Maks hız: 190 km/s (fabrika verisi)
Ortalama tüketim: 5.7 lt/100 km (fabrika verisi)
CO2: 134 g/km
Baz fiyat: 63.070 TL (Active - Mayıs 2014)

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2014, 01:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER