Bu Teknoloji Hayat Kurtaracak!

Türk mühendis geliştirdi, kazalarda yanmaya karşı umut oldu.

Bu Teknoloji Hayat Kurtaracak!
Kayseri'de bir tekstil mühendisi, araçlarda çıkacak yangına daha kolay ve çabuk müdahale imkanı sağlayacak yanmama, antibakteriyel ve ısı yalıtımı özelliğine sahip battaniye geliştirdi. Tekstil mühendisi Bilgehan Ülger  tarafından Erciyes Teknoloji Transferi Ofisi'nde (ETTO) geliştirilen, yanmama,  antibakteriyel ve ısı yalıtımı özelliğine sahip battaniye, araçlarda çıkacak  yangının daha kolay ve çabuk söndürülmesine imkan verecek. Ülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "multifonksiyonel özellikli  yangın battaniyesi" adını verdikleri ürünü ETTO laboratuvarlarında her aşamasını  test ederek iki yıllık bir çalışma sonucu geliştirdiklerini söyledi.  Kullandıkları özel bir malzemeyle önce keçe ürettiklerini, daha sonra  ürünü battaniyeye dönüştürdüklerini ifade eden Ülger, şunları kaydetti:


"Battaniyemizde yanmamazlık, antibakteriyellik ve ısı yalıtımı  özelliklerini bir arada topladık. Özellikle araçlarda yangın tüplerinin yerine kullanılabilmesi için tasarladık. Türkiye'de araçların büyük çoğunluğunda yangın  tüpü yok. Yangın tüpü olan araçların genelinde de tüplerin ya son kullanım tarihi  geçmiş oluyor ya da araç sürücüsü tüpü kullanmayı bilmiyor. Araçta çıkan küçük  bir yangın bile erken müdahale edilemediği için büyük hasarlara neden olabiliyor.  1,5 metre eninde 2 metre uzunluğunda ürettiğimiz battaniye, yangın çıkan yere  serildiğinde alevlerin sönmesini sağlıyor." Battaniyenin hafif olması ve fazla yer kaplamaması nedeniyle kolay  taşınabildiğini, bunun da kullanıcılar için büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan  Ülger, ayrıca yangın tüpleri gibi boşalma ve kullanım tarihinin geçmesi gibi bir  sorun olmayan battaniyenin uzun yıllar bakteriye maruz kalmasına rağmen  antibakteriyel özelliği sayesinde çürümediğini belirtti.




Yanmayan battaniye hayat kurtarıyor


Ülger, multifonksiyonel battaniyenin sadece araçlarda değil yangın  meydana gelen tüm alanlarda rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekti.  Battaniyenin, araç yangınların da insanların kurtulması için de  kullanılabileceğini işaret eden Ülger, şöyle devam etti:
 
"Kaza sonucu aracın içinde yanarak ölen kişiler olduğunu biliyoruz.  Yangın esnasında araçta bulunan kişi, battaniyeyi üzerine sararak yangından  kurtulabilir. Battaniyeyi, dışarıdan birisinin de yangına maruz kalmış kişiye  zarar görmeden müdahale edebilecek şekilde tasarladık. Battaniyenin köşelerinde  ellerin girebileceği cepler oluşturduk. Kurtarma ekibi ellerini bu ceplere  sokarak yanma tehlikesi olan kişiyi battaniyeye sararak yangından kurtarabilir.  Ürünümüz sadece araçlarda değil ev ve iş yeri yangınlarında da rahatlıkla  kullanılabilir." Antibakteriyel özelliği bulunan battaniyenin yaralıların üzerinin  örtülmesinde de kullanılabileceğini anlatan Ülger, ayrıca ısı yalıtımı  özelliğiyle de kışın dağcılar veya araçlarıyla yolda kalanların donma tehlikesine  karşı da ürünü kullanabileceğini vurguladı.  Bilgehan Ülger, battaniyeyi 40 liradan satışa sunduklarını sözlerine  ekledi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 01:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER