Arabanın Kaymasını Kontrol Altına Almak için Yapılacaklar

Araçlarda kayma lastiklerin yeri tutmamasından dolayı meydana gelir. Kaymanın önlenebilmesi çeşitli faktörlere bağlıdır

 Arabanın Kaymasını Kontrol Altına Almak için Yapılacaklar
Araçlarda kayma lastiklerin yeri tutmamasından dolayı meydana gelir. Kaymanın önlenebilmesi çeşitli faktörlere bağlıdır: aracın önden veya arkadan çekişli olması; kaymaya neden olan yol yüzeyinin kaplı olduğu malzeme veya üzerine yayılmış olan materyalin cinsi (kum, yağ, kar, çiğ, vs.) kaymanın şiddetini ve yönünü etkiler. Bunlar araçta başlayan kaymayı önleme açısından önemlidir.


Arkadan Çekişlilerde:
Arkadan çekişli araçlarda kayma aracın arka kısmının sağa veya sola savrulmasıyla meydana gelir. aracın arka kısmı, ön kısma doğru hareket ederek bazı hallerde tamamen dönmesine ve kontrolün tümüyle kaybolmasına yol açar. bu gibi durumlar, virajlara, aracın yeri tutma limitlerinin çok üstünde girildiğinde veya viraj içinde kuvvetli fren yapıldığında meydana gelir.


Araçtaki kaymayı kontrol altına almak için:
* ayağınızı gaz pedalından çekin. kesinlikle frene dokunmayın. kayma anı frenden dolayı meydana gelmiş ise ayağınızı fren pedalından çekin. debriyaja basmayın ve direksiyonu çok hafif bir şekilde tutun.
* direksiyonu aracın arka kısmının kaydığı yöne doğru çevirin. aracın arkası sağa doğru savrulmuş ise direksiyonu sağa doğru çevirin. direksiyonu çok fazla turda kaymanın olduğu tarafa doğru çevirmekte iyi değildir. araç bu kez ters yöne savrulabilir. bu yüzden direksiyondaki hareketler kontrollü ve yumuşak olmalıdır.


Önden Çekişlilerde:
Önden çekişli araçlarda kaymaya aracın çok hızlı ve ani gazlamalarla -sert hız artırmakla- veya virajlarda ani sürat yükseltilmesiyle meydana gelir.


Bu durumda:



* Debriyaj ve fren pedallarından uzak durun (dokunmayın).
* Aracın direksiyonunu dönmek istediğiniz yöne doğru yavaşça çevirin ve sert hareketlerden sakının.
* Aracı durdurmaya çalışmayın, gaz pedalına yavasça basıp çekerek aracın öne olan ivmesini kontrol altına alın.


Dört tekerlek Çekişlilerde:
Dört tekerde kayma genel olarak ani fren yapımı esasında meydana gelir. kaygan zemin üzerinde ani fren aracın tekerleklerinin kilitlenmesine ve aracın kilitlenmesine neden olur. kontrol altına alabilmek için:



* Fren pedalından ayağınızı çekin, aracın tekerleklerinin dönmesini sağlayın.
* Debriyaj pedalına dokunmayın.
* Direksiyon hakimiyetini tekrar ele aldığınızda, direksiyonu düz tutarak aracı normal konumuna getirin.
* Frenleri yavaş bir biçimde pompalayarak aracın durmasını sağlayın.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2013, 20:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER