Her 100 Aracın 16’sı Kiralık

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin TNS Global işbirliğiyle yürüttüğü kiralama analizinin ilk üç aylık sonuçları açıklandı. Rakamlara bakınca düşüşteki otomotiv sektöründe kiralama sektörünün etkisi görülüyor.

Her 100 Aracın 16’sı Kiralık

 Operasyonel kiralama sektörü daralan pazarda talebin önemli bir ayağını oluşturmaya devam ediyor. TOKKDER raporundan çıkan sonuçlara göre, 2014 yılının ilk 3 aylık periyodunda yüzde 22'ye yakın düşüş yaşana otomotiv sektöründe, bu dönemde satılan her 100 otomobilden 16,2'sinde kiralamanın payı bulunuyor.

Sektör, 2014 yılının ilk çeyreğinde yapılan 924 milyon TL'lik yeni araç yatırımı ile aktif büyüklüğünü de 10 milyar TL'yi ulaştırdı. Rapordan çıkan sonuca göre otomobil satışlarındaki düşüş karşısında ilk üç aylık periyotta kiralama yapanların sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 32 oranında artarken, müşteri başına 8 olan otomobil sayısı da 7'ye düştü. Bu sonuçlarla birlikte operasyonel kiralama sektöründe büyük oyuncularla birlikte küçük markaların da arttığı görülüyor.


En Çok Renault Kiralanıyor


Araştırmada çıkan sonuçlara göre kiralamada en çok tercih edilen marka yüzde 25,9'luk payla Fransız Renault olurken, yüzde 18,1 ile Volkswagen ikinci, yüzde 16 ile Ford üçüncü durumda. Yüzde 12,4 ile Fiat da kiralama listesinin ilk sıralarındaki yerini alıyor. Kiralanan araçların segmentlere göre dağılımında ise C Segmenti araçların yüzde 49,2'lik açık bir üstünlüğü bulunurken, küçük sınıf araçlar da yüzde 31,7'lik payla dikkat çekiyor.


Dizel Olmayan Kiralanmıyor
Türkiye'nin bir otomotiv gerçeği olarak kabul edilen dizel motorlu otomobillerin yüzde 92,2'lik bir payla kiralanıyor olması dikkat çekerken, kiralamada aslan payı, yüzde 70,3 ile manuel şanzımanlı araçlarda.


Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2014, 00:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER