Renault'dan Küçük Sürpriz!

UFO’yu biliyoruz. UDO da ( Unidentified Driving Object) Türkçe’ye tanımlanamayan sürülebilir araç olarak çevrilebilir.

Renault'dan Küçük Sürpriz!

 İşte Burgazada’da yapılan Türkiye lansmanında, Twizy’ye ada halkının bakışları Gora’daki bu film repliğini hatırlatıyordu.

Fransız marka Renault'nun uzun süredir üzerinde çalıştığı elektrikli otomobiller, Türkiye'de üretilen Fluence Z.E. ile taçlanmış, Renault'nun yoğun baskısı sonucu Türkiye'de elektrikli araçlar kavramı oluşmuş ve sonunda bu araçların ayrı vergilendirilmesinin önü açılmıştı. Yüzde 40 ile vergilendirilen konvansiyonel araçların vergilerinin karşısında yüzde 3 ile adeta ödüllendirilen elektrikli araçlara ise maalesef ülkemizde ciddi bir ilgi oluşmadı. Tabii Fluence'ın elektrikli haliyle normal hali arasında bir tasarım farkı olmamasının da bu ilgi yoksunluğunda payı büyük. Ardından Fluence Z.E.'nin Türkiye üretiminin durdurulduğu da açıklandı. Bu kısım, elektrikli araçların akıbetinin kısa bir hatırlatması...




Fakat Renault şimdi tamamen elektrikli olarak hazırlanan, tasarlanan ve geliştirilen bir 2 kişilik motosiklet-otomobil karışımı şehirli Twizy ile karşımızda. Araç trafiğine kapalı Burgazada'da kullandığımız 2.34 metre (smart'tan küçük) uzunluğunda, 1.24 metre genişliğindeki Twizy, tüm bakışları üzerine topluyor. Hani adada trafik yok, insanlar ona bakıyor diyebilirsiniz. Fakat Twizy'yi caddelerde de görmüş ve anında ayağa kalkıp fotoğraflamış biri olarak kesinlikle ilgi mıknatısı olduğunu söyleyebilirim. 2 kişilik oturma düzeninin konfor odaklı olmadığı kesin. Arkaya ön koltuğu ileri hareket ettirmeden oturmak mümkün değil, fakat arka oturduktan sonra herhangi bir baş ve diz mesafesi sorunu yok. Çünkü ayakları sürücünün yanındaki boşluğa uzatmak mümkün. Önde 4 noktalı arkada standart emniyet kemeriyle güvenliğimizden emin olduktan sonra kontağı önce bir kere ardından bir kere daha çevirip "Go" yazısı gelince hareket ediyoruz. Bu ilk elektrikli araç deneyimim değil. Yani çok daha konforlu elektrikli araçlar kullanmıştım. Elektrikli araçlardan beklenen o farklı, şaşırtıcı tat Twizy'de de yok. Direksiyon çok sıradan. Daha farklı ve şıkını beklerdim. Kapılarda cam olmadığı için püfür püfür bir seyahat gerçekleşiyor. Opsiyonel fermuarlı koruyucular sizi dış etkenlerden koruyabilir. Fakat eğer sürücü koltuğundaysanız, su birikintilerine dikkat edin sonra benim gibi arka koltukta oturanları, su birikintisinden geçerken ıslatabilirsiniz. Ön konsolda hemen baş üzerinde konumlandırılmış opsiyonel bir bluetooth sistemi var ki arka koltukların üzerine entegre edilmiş bluetooth destekli hoparlörlerle Twizy keyfine müzik katabiliyorsunuz. Burgazada'nın kamuya kapalı yollarının bozuk zemininde oldukça hoplaya zıplaya geçen sürüşümüzde, yayalar için sinyal kolunun hemen yanındaki ikaz uyarı sesini de bolca kullandık ki, tıpkı insanlar gibi sokak hayvanları da bu tip bir aracı oralarda görmeye şaşırdılar.
Standart olarak 3 saat 30 dakikada 220 W şehir şebekesinden şarj edilebilen ve 100 km menzili olan Twizy'nin normal koşullardaki menzili 70-80 km civarında. Tek şarjda yaklaşık 2.5 TL'ye 80 km yol yapabilme imkanı duyanları da görenleri de heyecanlandırıyor. Standart prizlerden şarj edebiliyor olmak da Twizy'nin avantajı. 50.000 km 3 yıl garantinin dışında araç bakımının olmadığı da ayrı bir güzel konu. Sadece 20.000 km'de gidip yazılım güncelleme ve gerekliyse fren balatalarını değiştirme gibi rutinlere katlanmak şart. Klima ve kalorifer sistemlerinin olmayışı da sıcak ve soğuk havalarda motosiklet kullanıcılarının hislerine ortak olmak anlamına geliyor. Twizy zaten motosiklet ehliyetiyle kullanılabilecek ve ruhsatı da motosiklet. 2015 yılında kesin olarak devam edilecek yeni düzenlemeyle de B sınıfı ehliyeti olanlar da Twizy'yi kullanabilecekler.


Peki, 17 HP güç ve 57 Nm tork üreten bu şeker aracın fiyatı ne? 13.700 Euro olarak belirlenen Türkiye fiyatı 14.400 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Yani Twizy fiyatına bir B Segmenti otomobil alabilmek mümkün. Zaten Twizy de farklı olmak isteyenleri hedefliyor. İlgi çekmeyi sevenlerle birlikte özellikle yaz mevsiminde Bodrum- Çeşme gibi tatil yerlerinde Twizyleri bolca görmek şaşırtmayacaktır.


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Twizy için bir satış hedefi belirlemediklerini belirtirken, özellikle güney illerinde şimdiden filo taleplerinin geldiğini ve yaz mevsiminde Twizy'nin bolca görüleceğini söyledi. ÖTV'sinin yüzde 3 MTV'sinin 0 olmasının Twizy'yi geleceğin otomobili yapacağını söyleyen Aybar, "Tabi vergilerde bir artış olursa buna yapacak bir şeyimiz yok" diyerek, vergiler konusunda artık ağızlarının fazlasıyla yandığının da sinyalini verdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 01:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER