Otomobil Tekrar Yatırım Aracı Olabilir

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de satışına başlanan, station karoserli Auris Touring Sports’un basın toplantısında sektöre dair görüşlerini aktaran Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Euro kurundaki artış, yeni ÖTV oranları ve BDDK’nın getirdiği kredi kısıtlamalar

Otomobil Tekrar Yatırım Aracı Olabilir

"Kurda bir saat sonrayı tahmin edemiyoruz" diyen Bozkurt, otomobil alımında krediyi kısıtlayan yüzde 30 peşin kararının Ocak ayındaki satışları nasıl etkileyeceğini öngöremediklerinin de altını çizdi. Asıl satışların şubat ayında kendini belli edeceğini ifade eden Bozkurt, geçtiğimiz yılın ortasında satışına başlanan Corolla'nın öncü modelleri olduğunun altını çizdi.

Sektörün Potansiyeli 1 Milyon

Türkiye'de iç pazarın 1 milyonluk bir potansiyelinin olduğunu fakat 2011'deki rekor dahil bu rakama bir türlü yaklaşılamadığını ifade eden Bozkurt, bu yılın binek ve ticaride toplam 600.000 civarında araç satışıyla kapanmasını beklediklerini ifade ederken, "bizim için 700.000'in altı sarı alarm, 600.000 adedin altı kırmızı alarm biz tam ortada bir yerdeyiz" dedi. Satışların kırmızı alarm noktasının altına gerilemesinin, markaları istihdam yönünde istenilmeyen kararları almaya itebileceğinin de altını çizdi.

Her Ay Zam

Markaların kur artışını fiyatlarına yansıttıklarını fakat, sürekli fiyat yenilemek durumunda kaldıklarının ifade eden Bozkurt, "eğer kur bu şekilde devam ederse her ay zam kaçınılmaz bu da sektörü 15 yıl öncesine döndürebilir. Yani otomobilin yatırım aracı olduğu günlere" dedi.

Corolla Reşat Altını Gibi

Corolla'nın kendi başına marka olduğunu ifade eden Bozkurt, "Toyota'nın yağını ve suyunu koy devam et şeklindeki dayanıklılık algısına, daha keskin bir tasarımı eklediklerini söyledi.

Yazı: Volkan Demirkuşak

if(typeof(dstb)!= "undefined"){ dstb();}

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER