1 litre benzin ile 1000 kilometre!

Bir litre benzinle bin kilometre gidebilen araç yapan Gediz Üniversitesi öğrencileri, hedeflerini 3 bin kilometre menzile yükseltti.

1 litre benzin ile 1000 kilometre!

 Bu teknolojiyi şimdilik sır gibi saklayan gençler, aracın alt modeliyle Hollanda’da yarıştı. 16 kilometrelik parkur bir çay bardağı kadar benzinle tamamlayan gençler 26 ülkeden 3 bin kişinin katıldığı mücadelede Avrupa’da 38., Türkiye’de 2. oldu.

Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-TECH), yakıt cimrisi araç teknolojileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Makine ve elektrik-elektronik mühendisliği öğrencileri, danışman hocalarıyla birlikte önemli bir başarıya imza atmış, 1 litre benzinle bin kilometre gidebilen seri hibrit Otomobil tasarlamıştı. Gençler, benzinin önce elektriğe, ardından da mekanik enerjiye çevrildiği, yakıt kaybının en aza çekilip, yüksek verimliliğin elde edildiği sistemi daha da geliştirmek için kolları sıvadı. Bir litre benzinle en az 3 bin kilometre yol almayı sağlayacak teknolojinin ön hazırlıklarına başlandı.


Motor dahil tamamen Gediz Üniversitesi öğrencilerinin eseri olacak bu araçla 2015’teki Shell Eco-Maraton’da boy gösterilecek. Geliştirdikleri teknolojiyi şimdilik sır gibi saklayan Gedizli gençler, Hollanda’da bu yıl düzenlenen yarışta ise Gediz Gasoline Car 2 (GGC2) adını taşıyan otomobillerinin bir alt versiyonuyla mücadele etti. 16 kilometrelik parkur, bir çay bardağı kadar, 106 mililitre benzinle tamamlandı. G-TECH ekibi, 26 ülkeden yaşları 16 ile 15 arasında değişen 3 bine yakın kişinin katıldığı organizasyondan Avrupa 38’inciliği ve Türkiye 2’nciliği dereceleriyle döndü.


Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, bazı yeni teknolojileri deneme fırsatı buldukları Shell Eco-Marathon’dan dereceyle dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Doç. Dr. Solmaz, asıl hedeflerinin ise gelecek yıla dönük olduğunu dile getirdi, "Şu an 1 litre benzinle bin kilometre gidebilen Türkiye’nin en gelişmiş ilk seri hibrit prototip aracına sahibiz. Bu aracın performansını 3 bin kilometrenin de üzerine çıkarıp 2015’teki yarışta Avrupa çapında derece elde etmek istiyoruz. Bu yılki organizasyonda bu araçtaki yeni teknolojilerin bir kısmını kullandık, bunları test etme şansı bulduk. Bu deneyimlerin ışığında çalışmalarımıza hız katıp yakıt cimrisi olacak seri hibrit otomobilimizin yapımını tamamlayacağız. Ayrıca ağustos ayında düzenlenecek TÜBİTAK yarışlarında da mücadele edeceğiz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2014, 00:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER