Sürüş izlenimi: BMW 520d

BMW mühendisliğinin, uzun zamandır merakla beklenen E Segmentindeki ürünü 5 Serisi ile birlikteyiz.

Sürüş izlenimi: BMW 520d

BMW modellerinde ön plana çıkan ilk özellikler; sürüş keyfi, konfor,prestij ve sportiflik olarak biliniyor. Yeni 5 Serisi bu özellikleri bir adım öne taşımışa benziyor. Yeni model, 7 Serisi’nden izler taşıyor. Modelin yüzünde, yeni tampona ve büyük hava girişlerine yer verilirken çift böbrekli ızagaranın büyüdüğü görülüyor. Böylece otomobil daha iyi gözüküyor. Bu zgaradaki hava girişleri otomatik olarak açılıp kapanıyor. Küçük dokunuşlarla yenilenen adaptif LED farlar önceki nesle göre dahi iyi aydınlatma sunuyor. Tasarımda ise artık ön panjurla birleşmiş konumdalar. Profilde ilk göze çarpan, ön çamurluklardaki hava çıkışını gizleyen krom kaplama oluyor. Bu kaplamalar 7 Serisi’nde olduğu gibi 5 Serisi’nde de donanıma göre parlak krom kaplamalıda olabiliyor. Ön tampon kenarlarından gelen hava, buradan geçerek otomobilin sessizliğine, yakıt ekonomisine ve 0,22 Cd’ye düşen (selefinde 0,25 Cd) sürtünme katsayına katkıda bulunuyor. Belli ki mühendisler daha ekonomik ve sessiz bir otomobil üretmek için elinden gelenin en iyisini gerçekleştirmiş. Arkada ise plaka boşluğuna kadar uzanan L formlu yeni stop lambaları modelin 7 Serisine benzer görünmesini sağlamış. Yeni 5 Serisi selefine göre 100 kg daha hafif üretilmiş. Otomobilin birçok noktasında magnezyum ve alüminyuma yer verilerek bu hafiflik elde edilmiş. 7 Serisi ile aynı platformu kullanan model, selefine göre 36 mm uzayan, 6 mm genişleyen ve 2 mm yükselen yapısı ile dikkat çekiyor. Bagaj hacmi ise 10 litre artırılarak 530 litreye ulaşmış.

Modelin iç mekanında teknoloji bizleri karşılıyor. Ön koltukların rahatlığı eşliğinde incelemeye başlıyoruz. İlk göze çarpan, orta kısımdaki 10.25 inç büyüklüğündeki multimedya ekranı oluyor. Bu ekranı BMW İDrive kumandaları ile yönlendirmek oldukça basit ancak dokunmatik olarak da yönetildiğini belirtmek gerekiyor. Bunun yanı sıra ses ayarı için herhangi bir tuşa basmaya ger duymaksızın parmağınızı ekrana paralel konuma getirip dairesel bir hareketle sesi açıp kapatabiliyorsunuz. Daha kaliteli malzemelere kavuşan model kusursuz denilebilecek bir işçilikle üretilmiş. Eğimli bir yapıya sahip olan ön konsol, ferahlık hissiyatını artırıyor. Kalınlaştırılan “M” logolu direksiyon simidi ve head-up display sistemi yeni modelle birlikte büyümüş bir yapıya sahip.

Test otomobilimizin kaputunun altında 2.0 litrelik Twin Power Turbo teknolojili, 190 HP güç ve 400 Nm tork üreten motor yer alıyor. Otomobilin ses yalıtımı üst düzeyde ve çok fazla yüksek devirlere çıkılmadıkça kabine gelen ses benzinli bir motor kadar düşük… Otomobilin hızlanma isteğine çabuk yanıt veren dizel motor, 8 ileri ZF şanzıman ile kusursuz bir uyum içinde ilerliyor. Atak bir karaktere sahip olan model, virajlarda adeta bir 3 Serisi kullanıyormuş hissi veriyor. Net ve gövde salınımı düşük bir viraj performansı sunuyor. Frenleme konusunda ise başarı gösteren 5 Serisi mutlak bir güven veriyor. Yakıt tüketimi isi 5.8 lt/100 km civarlarında seyreden otomobil ekonomikliğini korumuşa benziyor. Model, 7 Serisi’nde olduğu gibi akıllı anahtar sistemine kavuşmuş. Böylelikle dokunmatik anahtar üzerinden, düz bir çizgi doğrultusunda otomobil ileri veya geri hareket ettirilebiliyor. Bu anahtar da vites kolunun önündeki kablosuz şarj ünitesi üzerinde, akıllı telefonlarda olduğu gibi şarj olabiliyor. Ayrıca otomobilin yarı otonom sistem ile kullanılabiliyor olması uzun yolculuklarda ve yoğun trafiklerde büyük kolylık sağlıyor.Dışarıdan bakıldığında radikal bir değişime uğramadığı görülen 5 Serisi, teknolojik gelişmeleri ve üstün sürüş dinamikleri ile segmentinin lideri olmayı sürdürecek gibi gözüküyor.

TEKNİK VERİLER

Motor: 4 silindirli 1995 cc dizel

Beygir gücü: 190 HP @ 4000 d/d

Tork: 400 Nm @ 1750-2500 d/d

Şanzıman: 8 ileri ZF otomatik

Maksimum hız: 238 km/s

0-100 km/s hızlanma: 7.7 sn

Ortalama tüketim: 4.7 Lt / 100 km

Bagaj hacmi: 530 Lt

Boş ağırlık: 1540 kg

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2020, 21:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER